.

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

"Πόλεμος" με Χρώμα στο Γκρίζο της Πόλης - * Alex Martinez, graffitti Artsit Extraordinaire**PLUS: Amazing video clips with Alex workin' + interviews + an outasite picture-mix clip from Eressos, Lesvos!


by Ρουτς

Τον Άλεξ Μαρτίνεζ τον είχα γνωρίσει αρκετά χρόνια πριν, έναν Απρίλη, στο Νέο Κόσμο - ίσως την πιο άσχημη συνοικία στην Αθήνα. Τον παρατηρούσα τα μεσημέρια, από το παράθυρο, απέναντι από το γραφείο μου, καθώς φιλοτεχνούσε τον τοίχο, στη βεράντα της σοφίτας του.
Μια μέρα πήγα και του χτύπησα το κουδούνι. Ο Άλεξ μου άνοιξε την πόρτα, όχι μόνο του σπιτιού του αλλά και της τέχνης του. Με ξενάγησε στο έργο που δημιουργούσε, μου μίλησε για τις τεχνικές του, για το πως βρέθηκε στην Αθήνα, για τη ζωή του στη Νέα Υόρκη, την καταγωγή του
από ΗΠΑ, Μεξικό και Ελλάδα, το ξεκίνημα του στην τέχνη αυτήν του δρόμου, για τα ταξίδια στην Ασία και το rafting, για την αγάπη του για την electronica.
Ξαναβρεθήκαμε...τα είπαμε και τα ήπιαμε σε μπαρ του κέντρου όπου δημιούργησε ένα μεγάλων διαστάσεων εκπληκτικό σκηνικό σε τρεις "φάσεις": στη μια, φιγούρες από το rock n ' roll hall of fame ( so to speak...) όπου σε ένα κλαμπ συνυπήρχαν ο Hendrix, ο Ray Charles, η Aretha Franklin', ο Marley, o Keef μεταξύ άλλων πολλών, στη δεύτερη απλώνονταν ολόκληρη η ιστορία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου ( ασπρόμαυρο ) και στην τρίτη, ένα μάτι από εξώφυλλο δίσκου των Floyd, "κοιτούσε" τους περαστικούς στο πεζοδρόμιο. Στο WC, στο υπόγειο, σε καλωσόριζε ο Mick Jagger - σε full φόρμα, σχεδόν ζωντανός!
Μετά από αυτήν τη συνάντηση, χαθήκαμε, τα είπαμε αρκετές φορές τηλεφωνικά, δώσαμε ραντεβού σε εκδηλώσεις για το graffitti ή κάποιο καλοκαίρι στη Λέσβο, όπου μετακόμισε μόνιμα, αλλά ξέρετε...τα σχέδια πολλές φορές τα κοιτά η ζωή και γελά.
Σήμερα ο Άλεξ ζει και δημιουργεί στη Λέσβο, στον τελευταίο - για την ώρα - σταθμό του. Την ιστορία του - ή τουλάχιστο μέρος αυτής - όπως δημοσιεύθηκε τότε στην Ελευθεροτυπία*, "ξεσήκωσε" πρωϊνή τηλεοπτική εκπομπή και δεν ήταν η τελευταία φορά που συνέβη αυτό.
Δώστε προσοχή και μοιραστείτε στιγμές δημιουργίας, σε ορισμένα ιδιαίτερα video clip, από έναν πραγματικό καλλιτέχνη, έναν απλό και καλοσυνάτο άνθρωπο, ακούστε συνεντεύξεις του στα ελληνικά και στα αγγλικά και ανακαλύψτε τον κόσμο του grafiτti, έτσι όπως ίσως δεν το είχατε φανταστεί, από έναν ξεχωριστό μάστορα του είδους..
N'Joy!
ALX, keep on..!
«Πόλεμος» με γκράφιτι στο γκρίζο της πόλης
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΟΥΤΣΩΝΗ**

Μια ξεχωριστή εικόνα, βγαλμένη μέσα από τη φύση, ξεκουράζει τα μάτια στη διασταύρωση της οδού Πυθέου με την Ηλ. Ηλιού, στον Νέο Κόσμο στην Αθήνα.
Αρκεί κανείς να κοιτάξει ψηλά, στην ταράτσα της διώροφης οικοδομής, όπου ο Αλεξ Μαρτίνεζ, καλλιτέχνης του γκράφιτι, ολοκληρώνει το έργο του: μια πασχαλίτσα, πάνω σ' ένα κλαδί δέντρου, κυνηγά άλλη μία, σε μια σκηνή που αναπαριστά το ερωτικό παιχνίδι στη φύση. Ο δημιουργός του πίνακα, με προστατευτική μάσκα, μόλις που διακρίνεται στη... ρίζα του δέντρου, ανάμεσα σε ξύλινες σκάλες και αδειανά μπουκάλια σπρέι. Μόλις έχει ομορφύνει μια από τις πιο γκρίζες γειτονιές της πόλης.
Αυτή η όαση χρωμάτων απλώνεται στον τοίχο του γειτονικού κτιρίου και αιχμαλωτίζει το βλέμμα. Πλούσιο πράσινο, έντονο πορφυρό-μοβ, κόκκινο. Οι λεπτομέρειες εντυπωσιάζουν. Ο νεαρός καλλιτέχνης καθημερινά προσθέτει και από μια πινελιά στο ιδιαίτερα μεγάλων διαστάσεων γκράφιτι. Χρησιμοποιεί τα κλασικά εργαλεία, δηλαδή σπρέι. Η τεχνοτροπία του μας θυμίζει την παλιά σχολή, που στις αρχές της δεκαετίας του '90 κατέκλυσε τοίχους και στόρια καταστημάτων στη Νέα Υόρκη και σε μεγαλουπόλεις της Ευρώπης. Τώρα ζωγράφισε το χώρο όπου ζει με την ελπίδα να ζήσει καλύτερα.
Γεννημένος στη μικρή πόλη του Ρέντινγκ στην Πενσιλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών, από πατέρα Μεξικάνο και μητέρα Ελληνίδα, ο Αλεξ έχει ζήσει για χρόνια στη Ν. Υόρκη, έχοντας όμως ταξιδέψει σε πολλές άλλες πόλεις του κόσμου.
Ο 30χρονος Α. Μαρτίνεζ ήρθε στην Ελλάδα πριν από δύο χρόνια, βρίσκοντας παρθένο έδαφος για την καλλιέργεια της τέχνης του. «Μου λείπει η Ν. Υόρκη ή το Λονδίνο, όμως η Ελλάδα έχει άλλα καλά, τον ήλιο, την ποιότητα ζωής», λέει. «Τα πράγματα είναι πιο ήρεμα, το γκράφιτι αναπτύσσεται και ο κόσμος το αγαπάει», λέει και αποκαλύπτει πως στην Ερεσό της Λέσβου, όπου περνά αρκετούς μήνες του χρόνου, οι τοπικές αρχές, έχοντας προσέξει κάποια έργα του, συζητούν το ενδεχόμενο να καλύψει τοίχους ή άλλες επιφάνειες με δημιουργίες του.
Ο Ελληνομεξικανός καλλιτέχνης και μέρος της δουλειάς του εντοπίζονται διαδικτυακά στη διεύθυνση www.alexmartinezink.com και στο www.youtube/nucular books.
*έντυπη έκδοση 16-09-2009
**(rutsonis.enet.gr - all rights reserved )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου