Δυστυχώς το ρεπορτάζ δεν αναλίσκεται σε λεπτομέρειες από το "βίο" και την "πολιτεία" των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και πιθανότατα μας στερεί από γαργαλιστικά και σπαρταριστά ενίοτε
επεισόδια και γεγονότα που συνέβησαν στο γυαλί της τηλεόρασης ή του υπολογιστή΄ή ακόμη και στο άμοιρο λευκό χαρτί που (δεν) ευτύχησε να δει επάνω του τόνους μελάνι τυπωμένο σε λέξεις και προτάσεις συνήθως χωρίς ιδιαίτερο νόημα, στην καλύτερη περίπτωση και προπαγάνδα ή κιτρνίλα του χειρίστου είδους στη χειρότερη.
Anyway,ιδού στοιχεία από όλο τον κόσμο για τη δεκαετία ττου 2003-2013 αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου.
ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ
Του Δημήτρη Ρουτσώνη
Αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας κατέγραψε η ελευθερία του Τύπου παγκοσμίως, με 1 στους 7 πολίτες σε όλο τον κόσμο να απολαμβάνει ελεύθερη και πλουραλιστική ενημέρωση, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του οίκου Freedom House, η οποία δημοσιεύθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Τύπου σήμερα.
Τα μαντάτα είναι ακόμη χειρότερα για την Ελλάδα, όπου σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, η ελευθερία του Τύπου δέχθηκε ισχυρά πλήγματα, ένα από τα πιο σοβαρά, σημειώνεται πως ήταν το κλείσιμο – ειδική αναφορά γίνεται στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε – του εθνικού και δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, της ΕΡΤ.
Η Ελλάδα υποχώρησε πέντε θέσεις στην ειδική κατάταξη του οίκου μέσα σε μια χρονιά, μετά το επίσης αρνητικό 2012, όταν η χώρα κατέπεσε στη γενική κατηγορία των «εν μέρει ελεύθερων» χωρών από τις «κατά συνθήκη» ελεύθερες, σε ότι αφορά στην απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης. Αλγεινή εντύπωση φαίνεται πως προκάλεσε η αδιαφάνεια που περιέβαλε εξαρχής την αναδιανομή των ραδιοτηλεοπτικών αδειών.
Η έκθεση παρουσιάζει την πορεία της ενημέρωσης, σε συνάρτηση με το νομικό, το πολιτικό και το οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργεί ο Τύπος, κατά περίπτωση
Τα νέα δεν είναι καλά για πάρα πολλές χώρες και μάλιστα για ορισμένες για τις οποίες η ελευθερία του Τύπου θεωρούνταν για πολλούς, εξασφαλισμένη τρόπον τινά, όπως για παράδειγμα οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου σύμφωνα με την έκθεση, παρατηρήθηκε προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει τη ροή της πληροφορίας (ειδικά σε θέματα που θεωρούνται εθνικής ασφάλειας) αλλά και νομική παρενόχληση δημοσιογράφων και ισχυρές ενδείξεις για παρακολούθηση τους.
Προβλήματα επίσης καταγράφηκαν σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής, της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Αφρικής. Ο σχετικός παγκόσμιος χάρτης που εντοπίζεται στην ιστοσελίδα του Freedom House και διαχωρίζει τις χώρες σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το χρώμα – πράσινο για τις ελεύθερες, κίτρινο για τις «εν μέρει ελεύθερες και πορφυρό για χώρες όπου η ελευθερία του Τύπου τίθεται σε σοβαρή αμφισβήτηση – και καταλήγει στα εξής συμπεράσματα:
- 32% των χωρών ( ή 63 χώρες ) απολαμβάνουν, λιγότερο ή περισσότερο, ελευθερία στην ενημέρωση
* 35% ( ή 68 χώρες ) όπου παρέχεται «εν μέρει» ελεύθερη πληροφόρηση
* 33% ( ή 66 χώρες ) με σοβαρά προβλήματα σε ότι αφορά την ποιότητα και τη αξιοπιστία της ενημέρωσης.
«Ζωντανή» και ποιοτική ενημέρωση απολαμβάνει ο πληθυσμός του 14% των χωρών που περιλαμβάνονται στην έκθεση. Τι σημαίνει αυτό;
1. Η ελευθερία των δημοσιογράφων θεωρείται εγγυημένη
2. Η κρατική παρέμβαση είναι η ελάχιστη δυνατή
3. Ο Τύπος δε δέχεται πιέσεις νομικής ή οικονομικής φύσης.
Πρωτιές και ...εσχατιές
Οι πλέον ελεύθερες «δημοσιογραφικά» χώρες αναφέρεται πως είναι, κατά σειρά η Σουηδία, Νορβηγία, Ολλανδία, Φινλανδία, Ελβετία, Λουξεμβούργο, Ισλανδία, Δανία, Ανδόρα και το Λιχτενστάϊν. Η Αγγλία βρίσκεται στην 35η θέση, η Ιαπωνία στη 43η, η Ιταλία στην 65η, το Ισραήλ στην 62η η Βραζιλία στην 90η.
Από τις χώρες του...μνημονίου η Ισπανία βρέθηκε στην 53η θέση, η Ιρλανδία στη 16η, η Πορτογαλία στην 22η και η Ελλάδα στην 99η, μία μόλις θέση πάνω από τη Βουλγαρία και με τη δεύτερη χειρότερη επίδοση εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τις χαμηλότερες θέσεις καταλαμβάνουν χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής ( Νότια Κορέα, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν , Βενεζουέλα, Μεξικό κ.α. ) Σημειώνεται ακόμη πως την πενταετία 2009-2013 55 χώρες βελτιώθηκαν αναφορικά με την ενημέρωση, λιγότερο ή περισσότερο και 34 υποχώρησαν σε θέματα ελευθερίας. Αυτές οι μετρήσεις για το 2013 ήταν 55 και 97 αντίστοιχα.
Τα "γιατί" και το μέλλον
Τα αίτια της υποχώρησης της ελευθερίας του Τύπου εντοπίζονται στις απειλές κατά του «αγγελιοφόρου» όπως αποκαλείται ο δημοσιογράφος, με επιθέσεις που δέχεται, πάσης φύσεως, στην προσπάθεια ελέγχου της πληροφόρησης ιδιαίτερα από τους εκδότες-ιδιοκτήτες, στις αυξανόμενες δυσκολίες στην ανταπόκριση και μετάδοση ειδήσεων από ξένες χώρες αλλά και στις φυλακίσεις δημοσιογράφων, οι μισές σχεδόν από τις οποίες αφορούσαν εργαζόμενους σε ψηφιακά ( on-line) μέσα. Το συγκεκριμένο γεγονός, για τους συντάκτες της αναφοράς, φαντάζει παράδοξο: από τη μια πλευρά να πληθαίνουν οι πηγές της ενημέρωσης μέσω διαδικτύου και από την άλλη πλευρά να αυξάνουν οι νομικές δυσχέρειες για τους λειτουργούς της πληροφόρησης
Για το μέλλον η συγκεκριμένη έκθεση θέτει ερωτήματα, αφού παρά τις ελπίδες που πρόσκαιρα, καλλιέργησαν παραδείγματα σαν αυτό της Αραβικής «Άνοιξης» ή της εντυπωσιακής ανάκαμψης του Μαλί (μετά μάλιστα από μια δραματική χρονιά και επιστροφή, το 2013 σε εκλογές και σε συνταγματικό καθεστώς) αναφορικά με τη λειτουργία του Τύπου, πολλά θέματα σχετικά με την παρεχόμενη ενημέρωση σε ολόκληρο τον κόσμο, παραμένουν ανοιχτά και απασχολούν δικαίως τις κοινωνίες, τους φορείς τους, τους πολίτες.
Όπως αναφέρεται, η ελευθερία του Τύπου εξαρτάται από την ποιότητα της ίδιας της δημοκρατίας σε κάθε χώρα και τα φαινόμενα διαφθοράς την επηρεάζουν σημαντικά.
Παράλληλα, επιχειρείται ανάλυση της προοπτικής της ενημέρωσης υπό το πρίσμα της νέας ψηφιακής πραγματικότητας, του νέου ψηφιακού κόσμου όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά και, του ρόλου του δημοσιογράφου μέσα σε αυτόν. Ένας ρόλος που, διαχρονικά θα προσθέταμε, συνδέεται με τη δυνατότητα πρόσβασης στην πληροφόρηση και με το δικαίωμα του ατόμου και της κοινωνίας στην ελεύθερη ενημέρωση. Ζητήματα που άλλωστε, όπως υπογραμμίζεται και στην έκθεση του Freedom House, ποτέ δεν ήταν ανεξάρτητα από την προστασία των ίδιων των ανθρώπινων δικαιωμάτων – για αυτό και σήμερα ο ρόλος της ενημέρωσης να συνδέεται με αυτά, περισσότερο ίσως από ποτέ άλλοτε.
http://www.freedomhouse.org/ http://kinisienergoipolites.blogspot.gr/2014/05/blog-post_7826.html
http://www.egriechen.info/ ( Οι Έλληνες στο Δίκτυο )
ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ.
Όμως, μόλις 8 χρόνια μετά την έκθεση-κόλαφο του Freedom House, φαίνεται πως τίποτα πια δεν είναι σε θέση να συγκρατήσει τον Τύπο από την ελεύθερη πτώση του και την κατακύλα που'χει πάρει. Λίγο οι τηλεοπτικές άδειες και το καρναβάλι που στήθηκε για "χάρη" τους, λίγο η ΕΡΤ που μετετράπη σε τηλεοπτική "Αυγή" ή "Εφημερίδα των Συντακτών" αν προτιμάτε, λίγο ο Μπογδάνος, λίγο η Κοσσιώνη, λίγο ο Μπάμπης, λίγο ο ένας, λίγο η άλλη-λίγο-το-ένα-πολύ-το-άλλο, ε, δεν ήθελε και πολύ να εκτροχιαστεί η κατάσταση..
Η πρόσφατη ολίγων ωρών ευτυχώς σύλληψη του Στέφανου Χίου, δημοσιογράφου, εκδότη εφημερίδας και παρουσιαστή διαδυκτιακής εκπομπής,ήταν η (απο)τελειωτική πισώπλατη μαχαιριά στην ελευθερία του Τύπου ( για να μην πούμε πως ακούστηκε και πυροβολισμός που σύμφωνα με αυτήκοους μάρτυρες μάλλον προήλθε από τον ακάλυπτο χώρο παρακείμενης οικοδομής η, ανέγερση της οποίας είχε διακοπεί από το 2014 - ΤΥΧΑΙΟ; ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ!...).
Το νέο λοιπόν χτύπημα κατά της ελεύθερης έκφρασης και εναντίον ενός ανθρώπου που λέει αυτό που πιστεύει απερίφραστα και σταράτα, χύμα και τσουβαλάτα,, μας αναγκάζει να παραδεχθούμε πως η χώρα ή καλύτερα όσα αφορούν στον Τύπο και στα ΜΜΕ, αν το '14 "χτύπησε" χαμηλό δεκαετίας, σήμερα έχει "χτυπήσει" χαμηλό ...όχι δεκαετίας, όχι αιώνα, αλλά έχει πιάσει ΠΑΤΟ κυριολεκτικά!
Στέφανε Χίε κουράγιο, δεν είσαι μόνος! ( σύντομα θα 'χεις και παρέα - αν δεν αλλάξει κάτι σ' αυτή τη δύσμοιρη χώρα...).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου