Και άλλο πλαστικό στο περιβάλλον; Πληρώστε κορόϊδα τα 4 λεπτάκια ή "γυρίστε" το στην πάνινη σακκούλα της γιαγιάς (ή στα διχτάκια)-αλλιώς θα την πληρώσουμε όλοι και κυρίως τα παιδιά μας.
- Να πληρώσουν τα σούπερμάρκετ και οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων την ανακύκλωση του πλαστικού που απειλεί τον πλανήτη με καταστροφή ανάλογη της κλιματικής αλλαγής - Πλαστικά σε παραλία των Φιλιππίνων.
Photograph: Jes Aznar/Getty Images |
by DK R
1.000.000 πλαστικά μπουκάλια το λεπτό "καταναλώνονται" (αγοράζονται-χρησιμοποιούνται-απορρίπτονται στο φυσικό περιβάλλον) παγκοσμίως. Το γεγονός ενδεχεται, σύμφωνα με ερευνητές, να προκαλέσει καταστροφή που συγκρίνεται με την κλιματική αλλαγή- αρκεί όμως για να
προκαλέσει αλλαγή συμπεριφοράς όλων μας; Και εξηγούμαστε...
Από τη μια πλευρά, υπάρχουν όλοι οι περιβαλοντολόγοι και οι οικολογικές οργανώσεις που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση της παραγωγής και κατανάλωσης πλαστικού- τα στοιχεία μιλούν για ένα περιβαλλοντικό τσουνάμι που δεν έχει τέλος.
Από την άλλη πλευρά, οι υπέρμαχοι της παραγωγής πλαστικού νέας τεχνολογίας κάνουν λόγο για χιλιάδες θέσεις εργασίας, για πλαστικό που ανακυκλώνεται ευκολότερα και για οικονομική ανάπτυξη που οφείλεται σε επενδύσεις που σχετίζονται με την αυξανόμενη παραγωγή του.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΟΥΝ
Και μια και αναφερθήκαμε σε στοιχεία, ορίστε ορισμένα από αυτά- ενδεικτικά της κατάστασης (και της τρέλας που χαρακτηρίζει τον άνθρωπο της μετα-βιομηχανικής επανάστασης): περισσότερα από 180 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν ήδη επενδυθεί σε 318 projects παραγωγής πλαστικών ειδών (τα περισσότερα ολοκληρώθηκαν και αρκετά ακόμμη βρίσκονται σε εξέλιξη), από εταιρείες ορυκτών καυσίμων οι οποίες άλλωστε συνέβαλαν σημαντικά στην κλιματική αλλαγή (όπως, για παράδειγμα, η Exxon και η Shell).
Η δε αύξηση παραγωγής πλαστικών ειδών υπολογίζεται πως θα φτάσει το 40% εντός της επόμενης δεκαετίας, ενώ το βάρος των πλαστικών που παράγονται σε ένα χρόνο ισούται με το βάρος όλων των ανθρώπων που ζουν στον πλανήτη. Ανατριχιαστικό σχεδόν, αλλά πέρα για πέρα αληθινό, όπως είναι άλλωστε και το γεγονός της παραγωγής 8,3 δισεκατομμυρίων τόννων πλαστικού από το 1950, σύμφωνα με έρευνα του Roland Geyer του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ο οποίος υποστηρίζει πως η καταστροφή απο την εναπόθεση αυτής της ποσότητας στο περιβάλλον- στους ωκεανους αλλά και αλλού- αγγίζει τα όρια της μόνιμης και διαρκούς μόλυνσης της Γης καθώς η διάσπαση του πλαστικού απαιτεί εκατοντάδες (και λίγα λέμε...) χρόνια.
Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ
Και όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά: ο Steve Russell, αντιπρόεδρος του αμερικάνικου συμβουλίου χημικών εταιρειών για τα πλαστικά, υπερασπίζεται την (υπερ)παραγωγή πλαστικών- από σακκούλες και προϊόντα συσκευασίας έως ιατρικά είδη και ελαφρότερα εξαρτήματα αυτοκινήτων- δηλώνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ (και βασιζόμενος σε μια μελέτη του 2016) πως τα πλαστικά μειώνουν τις περιβαλοντικές επιπτώσεις από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (για παράδειγμα) και δημιουργώντας- εκτός απο θέσεις εργασίας- και τις συνθήκες για την παραγωγή 'φιλικών' προς το περιβάλλον οικοδομικών υλικών, συντελώντας γενικότερα στη μείωση του συνολικού οικολογικού αποτυπώματος.
ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΟΝΟΥΝ...ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ -ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ "ΓΡΑΦΟΥΝ" ΟΛΟΥΣ
Τελικά ποιά είναι η αλήθεια; Μια πλευρά της, που μάλλον δεν ενδέχεται αμφισβήτηση τη στιγμή που 318 projects που αφορούν τη παραγωγή περισσότερου πλαστικού και μάλιστα από εταιρείες με ισχυρά 'κονέ' και διασυνδέσεις σε κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, θα οδηγήσουν το ...ταπεινό εκατομμυριάκι πλαστικών μπουκαλιών που 'ξοδεύονται' ανά λεπτό παγκοσμίως (20.000 μπουκάλια κατασκευάζονται κάθε δευτερόλεπτο), στο μισό τρισεκατομμύριο ετησίως και αυτό αναμένεται να συμβεί έως το 2021. Το αντίστοιχο νούμερο πέρυσι έφτασε σχεδόν το μισό τρισεκατομμύριο και είναι πραγματικά εντυπωσιακό το ότι αν τοποθετούσαμε μπουκάλι με μπουκάλι σε μια υποτιθέμενη 'γραμμή' από τη Γη ως τον Ήλιο, το πλαστικό "κονβόϊ" θα έφτανε περίπου στα μισά της απόστασης.
Επιστήμονες πάντως χαρακτηρίζουν την κατάσταση ως πλαστικό Αρμαγεδώνα καθώς ακόμη και αν τα πλαστικά μπουκάλια για νερό και για αναψυκτικά έχουν ως βάση τους το εύκολα ανακυκλούμενο πλαστικό Pet, η παραγωγή τους και η απόρριψη των τεράστιων αυτών ποσοτήτων, κυρίως στις θάλασσες, καθιστά τη συλλογή και την επεξεργασία τους αδύνατη.
Άλλωστε μόνον το 7% από το σύνολο των συλλεγόμενων μπουκαλιών προλαβαίνουν να ανακυκλωθούν. Το πλέον όμως ανατριχιαστικό είναι πως έως το 2050 το βάρος του πλαστικού που θα βρίσκεται στους ωκεανούς θα ξεπερνά το βάρος των ψαριών, σύμφωνα με το ινστιτούτο Εllen Mc Arthur! Τα στοιχεία που πραγμαυτικά σοκάρουν, είναι ατελείωτα και θα χρειαζόμασταν πολύ χώρο για να τα παρουσιάσουμε. Το γεγονός είναι πως ακόμη και κάποιες "λύσεις" όπως η χρήση ένός νέου ακόμη περισσόετρο ανακυκλούμενου πλαστικού, του RPet, δε χρησιμοποιείται από τους συνήθεις υπόπτους, τις εταιρείες εμφιάλωσης νερού και αναψυκτικών, αλλά προτιμάται από τις εταιρείες...καλλυντικών.
ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ - BACK TO THE OLD GRANMMAS' BAG
Αυτό θα πει θάλασσα πλαστικού...στην κυριολεξία! |
Ας θυμηθούμε και τα παγούρια ή τους thermos- που κρατούν και τη θερμοκρασία σταθερή.
Διαλέξτε κι ένα μέσο στο οποίο θα κουβαλάτε τα ψώνια σας και άλλο έναν...κουβά ή ένα καλάθι (ή ό,τι άλλο θέλετε...) για να αποθηκεύετε τα ανακυκλώσιμα. Μήπως επίσης είναι καιρός να πληρώσουν τα σουπερμάρκετ τα έξοδα της ανακύκλωσης, αφού θησαυρίζουν στην κυριολεξία από προΪόντα που βρίσκονται συσκευασμένα σε πλαστικό;
...and who's gonna pay the price?
Δε σας φαίνεται οξύμωρο να πληρωνει ο απλός πολίτης τα έξοδα ανακύκλωσης- χωρίς αυτό να απαλάσσει κανέναν από τις ευθύνες του- και το 'βασίλειο' ή η αυτοκρατορία (όπως θελετε αποκαλέστε τα σουπερμαρκετ) του πλαστικού να μένει ουσιαστικά αλώβητο;
. Το ζήτημα του οικολογικού αποτυπώματος αφορά όλους και όπως φαίνεται θα ταλαιπωρήσει τον πλανήτη τα επόμενα χρόνια. Ας προτιμήσουμε να βρεθούμε στην άλλη πλευρά- ίσως από το άτομο (όπως έχει αποδείξει η ιστορία σε πλείστα όσα σημαντικά θέματα) ξεκινήσει η αντίδραση, η αντίσταση και εν τέλει, η αρχή της λύσης του προβλήματος.
πηγή: https://www.theguardian.com - Sandra Laville and Matthew Taylor
pics'credit: Getty Images- The Guardian - Νews247
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου