Φέτα έχει η Ελλάς, φέτα και ο Καναδάς...
Από διαδήλωση κατά της συμφωνίας CETA στις Βρυξέλλες, στις 20 Σεπτέμβρη του 2016 |
Πριν λίγες εβδομάδες, ομάδα Καναδών επιχειρηματιών, μέλη αποστολής Επιμελητηρίων από τη βορειοαμερικανική χώρα, επισκέφτηκαν την Ελλάδα και την Αθήνα, προκειμένου να έχουν επαφές με Έλληνες επιχειρηματίες για να τους εξηγήσουν τα νέα δεδομένα που φέρνει στο δια-ατλαντικό
εμπόριο η συμφωνία CETA που υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συμφωνία δεν έχει επικυρωθεί από όλα τα κοινοβούλια των κρατών μελών της E.E., ούτε από το ελληνικό, αλλά ισχύει ήδη από το Σεπτέμβριο διότι και οι δύο πλευρές, Καναδάς και Ε.Ε. δεν έχουν καιρό για χάσιμο με …δημοκρατικές διαδικασίες και ανούσιες κοινοβουλευτικές συζητήσεις. Όταν τα νταούλια του εμπορίου και των αγορών χτυπάνε όλοι χορεύουν- για να θυμηθούμε κι ένα ‘πρόσωπο’.
Οι Καναδοί είδαν αρκετούς Έλληνες επιχειρηματίες και οι συζητήσεις ήταν σε γενικές γραμμές θετικές, μιας και η συμφωνία, σε ορισμένες της πλευρές είναι θετική για Έλληνες παραγωγούς που θέλουν να εξάγουν τα προϊόντα τους, χωρίς τις περιπέτειες των δασμών, στην μακρινή και πλούσια αυτή χώρα που έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ζωής στον κόσμο.
Υπάρχει όμως μια κατηγορία Ελλήνων παραγωγών, οι οποίοι θίγονται από τη συγκεκριμένη συμφωνία κι αυτοί είναι οι παραγωγοί φέτας. Η φέτα, όπως είναι γνωστό είναι το πιο διάσημο ελληνικό τυρί κι ένα από τα διασημότερα τυριά του κόσμου, μια τεράστια αγορά αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Ταυτόχρονα όμως είναι προϊόν ΠΟΠ, δηλαδή Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης. Κι όμως, στον Καναδά, όπως κι αλλού δυστυχώς, κυκλοφορεί ‘ελληνική φέτα’ που δεν είναι ούτε ελληνική γιατί παράγεται εκτός Ελλάδας ούτε φέτα γιατί παράγεται συνήθως με αγελαδινό γάλα έναντι αιγοπρόβειου που επιβάλλει η νομοθεσία.
Η συμφωνία CETA δεν απαγορεύει την πώληση τέτοιας ‘μαϊμού’ φέτας στον Καναδά από όσες εταιρείες την παράγουν μέχρι σήμερα (μεταξύ αυτών κι ορισμένες ελληνικών συμφερόντων με έδρα και παραγωγή τον Καναδά), απλώς απαγορεύει σε νέους επιχειρηματίες να φτιάξουν φέτα. Δηλαδή η συμφωνία αφήνει όσους παρανομούν να συνεχίσουν να παρανομούν, αλλά δεν επιτρέπει να μπούνε στην αγορά νέοι παράνομοι. Κι αυτό είναι καλό;
Καλάμια, είναι. Όσοι παράγουν λευκό τυρί άλμης με αγελαδινό γάλα στον Καναδά και το πουλάνε ως ‘φέτα’ συνεχίζουν κανονικά σαν να μην τρέχει τίποτα. Όσοι δε νέοι επιχειρηματίες θέλουν να παράξουν φέτα, δεν έχουν παρά να εξαγοράσουν μια από τις ήδη υπάρχουσες και παρανομούσες εταιρείες που παράγουν φέτα στον Καναδά και με την άδεια της να συνεχίσουν να παράγουν φέτα, δηλαδή να παρανομούν.
‘ Όταν οι Έλληνες παραγωγοί διαμαρτυρήθηκαν στους Καναδούς για τη συγκεκριμένη συμφωνία, πήραν την εξής απάντηση: «Εμείς συζητήσαμε με την Ε.Ε. κι όχι με την Ελλάδα. Η Ε.Ε. δέχτηκε αυτό που της προτείναμε και δώσαμε τα χέρια. Που να ξέρουμε ότι εσείς οι Έλληνες θίγεστε από τη συγκεκριμένη συμφωνία; Τα παράπονά σας λοιπόν, πρέπει να τα απευθύνεται στην Ε.Ε. κι όχι σε μας». Σωστοί οι Καναδοί…
Η μικρή αυτή ιστορία δείχνει με τον πιο καθαρό τρόπο ότι τα συμφέροντα των Βρυξελλών όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα, συχνά δε είναι και αντίθετα. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αγνόησαν τις θέσεις μας για τη φέτα, το πιο σημαντικό τυροκομικό προϊόν μας κι ένα από τα σημαντικότερα εξαγωγικά αγροτικά προϊόντα και υπέγραψαν μια συμφωνία η οποία βλάπτει τα συμφέροντά μας και προασπίζει τα δικά τους.
Κάθε έννοια κοινοτικής αλληλεγγύης πήγε περίπατο, ενώ την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις Σαμαρά που ξεκίνησε τις συζητήσεις και Τσίπρα που τις ολοκλήρωσε στάθηκαν ανίκανες να ορθώσουν το ανάστημά τους και να ζητήσουν το προφανές: ίσα μεταχείριση και εφαρμογή των συμφωνηθέντων εδώ και χρόνια εντός Ε.Ε. περί προστασίας των ΠΟΠ προϊόντων.
Θα μου πεις: εδώ η Ε.Ε. παρέδωσε βορά στο ΔΝΤ και τους διεθνείς τοκογλύφους μια ολόκληρη χώρα και το λαό της, τη φέτα της θα νοιαζόταν;
Θανάσης Αντωνίου
pics'credit: (feta cheese) by yolenis.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου