.

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Το όνειρο των Χίππις είναι πια πραγματικότητα -ΝΟΜΙΜΗ Η ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ- στην Καλιφόρνια (και όχι στην Ελλάδα με τα Μάταλα, την Καλαμάτα και τα νησιά)- 
Η Δεκαετία του '60 επιστρέφει στη Venice Beach και μια νέα οικονομία δισεκατομμυρίων δολλαρίων αναδύεται. 

Μπορεί η νομιμοποίηση του χόρτου στην Ελλάδα να σώσει την οικονομία μέσω επενδύσεων, τουρισμού, θέσεων εργασίας, καινοτομίας και γεωργίας;; Μήπως, λέμε..;
 by DK R
 Φανταστείτε το Άμστερνταμ έτσι όπως το "ξέρουν" εκατομμύρια τουρίστες, εδώ και δεκαετίες: coffee shops, χαλάρωση και μαστούρα, αλλά και εκατομμύρια ευρώ, μερος μιας οικονομίας που, παρά τις τις περί αντιθέτου προβλέψεις, διατηρεί τα 'κεκτημένα' της. Όλα καλά, αλλά οι λιακάδες
είναι απείρως σπανιότερες από ότι στην Καλιφόρνια, την 29η πολιτεία των ΗΠΑ που - από την πρώτη μέρα της χρoνιάς που διανύουμε - αποποινικοποίησε πλήρως ή μάλλον νομιμοποίησε την κάνναβη για όλες τις χρήσεις, συμπεριλαμβανόμενης και της αποκαλούμενης "ψυχαγωγικής".
  Όχι πως αυτό συνέβη απότομα και ξαφνικά. Στην πολιτεία του ήλιου και της θάλασσας, το χόρτο είναι σχεδόν "θεσμός" από τη δεκαετία του '60 κιόλας, όταν στο Σαν Φρανσίκσο το κίνημα των χίπις είχε 'καθιερώσει' με το ..στανιό τη δημόσια χρήση κανναβης, παρά τα προβλήματα της εποχής (αστυνομοκρατία, ποινικοποιηση, φυλακίσεις και διώξεις).
   Σήμερα, η εκδίκηση των χίππις σερβίρεται σαν ένα κρύο πιάτο με γκουρμέ μεζέδες που περιέχουν κάνναβη ή σε σακουλάκια με μαριχουάνα ποικιλιών ανώτερης ποιότητας στα καταστήματα που ξεφύτρωσαν σαν τα μανιτάρια- μαζί με τις 'κλινικές' συνταγογράφησης (οι συνταγές κοστολογούνται μεταξύ 20 και 40 $) και διάθεσης κάνναβης που ξεκίνησαν από τις αυξανόμενες 'ψυχολογικές' ανάγκες των βετεράνων των πολέμων- στην πολιτεία που καθορίζει όσο καμμία άλλη τις συλλογικές συμπεριφορές των νέων γενεών και τις νέες τάσεις στη μόδα και στη ψυχαγωγία και που σύμφωνα με αναλυτές αυτό αναμένεται να επαναληφθεί με την κάνναβη.
  Το Oakland, συνοικία γνωστή επί χρόννια ως ιδιαίτερα "επικίνδυνη", σήμερα βιώνει ημέρες πρωτόγνωρης ηρεμίας και πλέον αποκαλείται για ευνόητους λόγους Oaksterdam και μάλιστα, πολλοί κάτοικοι του, 'αναγνωρίζουν' το γνωστότερο ακτιβιστή της ελεύθερης χρήσης κάνναβης ως ...δήμαρχο της περιοχής, 
  Εκατοντάδες νέες εταιρείες που ασχολούνται με την καλλιέργεια, τη μεταποίηση, την πώληση κάνναβης και τη δημιουργία μιας ολόκληρης βιομηχανίας που βρίσκεται στα σπάργανα, συμμετέχουν στη νέα και ισχυρή 'πράσινη' οικονομία που, μέσω της νέας νομοθετικής πραγματικότητας, αναδύεται: χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, επενδύσεις εκατομμυρίων δολλαρίων, εφαρμογές που ξεκινούν από τη γεωργία και φθάνουν ως τη φαρμακευτική βιομηχανία και  την οικονομία της καινοτομίας ή την αεροναυπηγική, συνθέτουν ένα νέο τοπίο σε πράσινο φόντο με το πεντάφυλο ως σήμα κατατεθέν.
  Πράγματι, η κάνναβη μετά από περιπέτειες δεκαετιών και διώξεων φαίνεται να βρίσκει τη θέση της στο σύγχρονο επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Η ειρωνεία είναι πως η νομιμοποίηση στην Καλιφόρνια (αναμένεται να αποφέρει τζίρους ως και 7 δισ δολλάρια ετησίως σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων) γίνεται στις ΗΠΑ πρώτο θέμα και όχι τυχαία: η συγκεκριμένη πολιτεία, παραδοσιακά, όχι μόνον καθορίζει τις τάσεις συλλογικών συμπεριφορών και της μόδας γενικότερα, αλλά είναι η πολιτεία από την οποία κάποτε- όχι πολύ παλιά- ξεκίνησαν οι εκστρατείες κατά της χρήσης 'ναρκωτικών' από το Νίξον ως το Ρήγκαν με το, δικής του έμπνευσης περίφημο "πόλεμο" κατά των ναρκωτικών που απλά εμδυνάμωσε την παράνομη διακίνηση και ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την παντοδυναμία των καρτέλ της Νότιας και Κεντρικής  Αμερικής.
TO NTOMINO THΣ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ: ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ‘budtender’ Olivia Vugrin (δεξιά)right), εξυπηρετεί μια πελάτισσα στο San Diego στην California. Δεκάδεςε καταστήματα στην πολιτεία πουλούν ήδη μαριχουάνα για ψυχαγωγική χρήση. Φωτόγραφία: Elliot Spagat/AP
   Η ευθύνη της εφαρμογής πάντωςτης λεγόμενης "πρότασης αποδοχής 64" που μέσω δημοψηφίσματος πέρυσι άνοιξε το δρόμο για την πλήρη αποποινικοποίηση της χρήσης έχει μετακυλισθεί, τρόπον τινά, από την κεντρική εξουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση γι αυτό και έως τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, η κατάσταση εμφανίζεεται, για την ώρα, ως ένα παζλ που δεν έχει ολοκληρωθεί και με\ 'παραφωνίες' που απλά καθυστερούν το ντόμινο νομιμοποίησης που σαρώνει τη βόρεια Αμερική.
  Η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί στο σύνολο των κομητειών της πολιτείας και ο Ομοσπονδιακός Νόμος θεωρεί την κάνναβη ακόμη ένα παράνομο ναρκωτικό προβάλλοντας, μέσω αντιδράσεων ππου προέρχοντται από υπερσυντηρητικούς κύκλους, μια όχι και τοσο σθεναρή αντίσταση στις καταιγιστικές εξελίξεις- νομοθετικές αλλά και σε επίπεδο κοινωνικής αποδοχής.
  Παρά όμως τα επιμέρους ζητήματα- η νομοθεσία στις ΗΠΑ αποτελεί έναν γρίφο, ιδιαίτερα σε ζητήματα εφαρμογής νόμων σε πολιτειακό επίπεδο που συχνά, "συγκρούεται" με τις ομοσπονδιακές εισηγήσεις. Το μαχαίρι και το καρπούζι βρίσκονται συχνότερα στα χέρια των κατά τόπους πολιτειακών αρχών και η από 1-1-2018 νέα νομοθετική ρύθμιση απέδειξε πως εκατοντάδες εταιρείες ήταν ήδη έτοιμες να ανοίξουν "φτερά' και να πετάξουν σε καθαρούς ουρανούς πλέον, αναζητώντας το δικό τους μερίδιο από μια πρώην παρα-οικονομία που σήμερα παίρνει τη θέση που της ανήκει, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε και την 'ροκ' πράδοση' της Καλιφόρνια -εκεί γράφτηκαν τα Braeak On Through και Light My Fire από τους Doors, εκεί κατοικούσε η Janis Joplin, από εκεί ξεκίνησε η μυθική πορεία των Grateful Dead, εκεί μεγαλούργησαν οι γνωστοί και άγνωστοι beatnicks των '60ς.
  Η νομιμοποίηση της οικολογικής μαστούρας στην πολιτεία με τη γνωστή παραλία Venice όπου η ανεκτικότητα στο διαφορετικό είναι απο δεκαετίες το κυρίαρχο ρεύμα, δεν είναι είδηση αλλά κάτι που αναμένονταν να συμβεί, ιδιαίτερα από τη στιγμή που, το Κολοράντο είχε αποποινικοποιήσει για όλους τοους λόγους, την κάνναβη από το 2014, μετατρέποντας τη μεσοδυτική πολιτεία σε χρυσωρυχείο και το κυνήγι του καλού, πιστοποιημένου χόρτου ακόμη και μέσω ΑΤΜ που λειτουργούν όλο το 24ωρο με τη χρήση κάρτας.
  Η αλλαγή θύμισε τον πυρετό του χρυσού στην άγρια Δυση, μόνο που σήμερα ο χρυσός ειναι πράσινος και η βία και η παρανομία γύρω από την καλλιέργεια, παραγωγή και διάθεση όλων των προΪόντων που προέρχονται από το απενοχοποιημένο πλέον φυτό, αποτελούν ανάμνηση.

ΠΟΙΑ SILICON VALLEY? SALINAS VALLEY ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ...ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ, ΤΑ ΝΗΣΙΑ, ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ Η...ΜΑΣΤΟΥΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ.
  Το κέντρο της νέας οικονομίας της κάνναβης ειναι αναμφισβήτητα η Salinas Valley η οποία κοντράρει από τώρα κιόλας στα ίσια τη Silicon Valley σε ότι αφορά τις προοπτικές αναπτυξης. Εκεί αναπτύσονται χωράφια, εργαστήρια, εταιρείες με προΪόντα κάθε είδους σχετικά με την κάνναβη- από γραφεία διοργάνωσης γάμων κάνναβης έως και εταιρείες catering με γκουρμέ φαγητα space style και φυσικά χιλιάδες στρέμματα που σύντομα θα εφοδιάσουν τα καταστήματα στην πολιτεία. Και ακόμη και αν οι προαναφερθέντες συντηρητικοοι κύκλοι επιμένουν να "εξισώνουν" την κάνναβη νε την ηρωΪνη, η παρακαταθήκη των χίππις με τα "λουλούδια στα μαλλιά" όπως λέει το γνωστό παλιό hit του Scott Mc Kenzie φαίνεται να υπερισχύει και τα bong hits να αυξάνονται καθημερινά.
  Το όνειρο μιας ανοιχτής κοινωνίας στην ελεύθερη χρήση ενός θεραπευτικού, για προβλήματα άγχους, άσθματος, μετατραυματικών στρες, γλαυκώματος κ.α. ασθενειών, φυτού και μάλιστα υπό υγειονομική εποπτεία από το πρόσφατα θεσμοθετημένο Κεντρικό Γραφείο Ελέγχου Κάνναβης, είναι πλέον μια πραγματικότητα που θα συμπαρασύρει χωρίς αμφιβολία τις περισσότερες αμερικάνικες πολιτείες αλλά και κράτη εκτός αμερικάνικης ηπείρου.
Πελάτες και πωλητές στοCustomers στο MedMen, μια επιχείρηση για την ιατρική χρήση της κάνναβης- η συγκεκριμένη χρήση της κάνναβης έχει ήδη αποποινικοποιηθεί στο Los Angeles- για την αντιμετώπιση του πόνου και άλλων παθήσεων. Φωτογραφία: Richard Vogel/AP
   Σε ρεπορτάζ που διαβάσαμε στη Guardian στο οποίο αποκαλύπτονται λεπτομέρειες και μεταφέρεται η ατμόσφαιρα που επικρατεί από την αρχή της νέας χρονιάς στις ΗΠΑ, με τα δεκάδες νέα καταστήματα πώλησης (χύμα και τσουβαλάτα) μαριχουάνας και ειδών γύρω από τη χρήση της- από πιπάκια ως Τ-shirts - αναπόφευκτα φέρνει στο νου την αντίστοιχη προοπτική μιας υποθετικής χαλάρωσης της σχετικής νομοθεσίας στην Ελλάδα, ως τώρα υπεύθυνης για χιλιάδες φυλακίσεις, καθείρξεις, διώξεις και ρατσιστικές συμπεριφορές.
  Κόντρα στον άνεμο αλλαγής που φυσά σε όλον τον κόσμο (πλην Φιλιππίνων και ελασίχτων ...σκοτεινών εξαιρέσεων) στη χώρα μας φαίνεται πως οι εξελίξεις δεν αγγίζουν τους αρμόδιους. Ίσως μάλιστα- αν κρίνουμε από πληροφορίες που κρατούνται στη ΄σκιά' της δημοσιότητας αλλά και από το αστυνομικό δελτίο, δεν αποκλείεται- άγνωστο γιατί...- η χώρα να περάσει για μια ακόμη φορά σε πολιτική αυστηροποίησης και καταστολής.

ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ...
  Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει - ίσως, λέμε- πως η Ελλάδα με το άριστο κλίμα, τα δεκάδες νησιά, τις 4-5 μεγάλες πόλεις, τη μαγευτική ακτογραμμή και τη πάνια φυσκή ομορφιά της, έχει όλες τις συνθήκες για να επωφεληθεί- φορολογιικά και λογιστικά μιλώντας- από μια παρόμοια ανάπτυξη;
  Διότι αν στην Καλιφόρνια οι τοπικές αρχές που άλλωστε διοικούν την 6η, παρακαλώ, ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, θεωρούν τη νέα οικονομία πηγή δις δολλαρίων, αναλογιστείτε πόσο θα μπορούσε- θεωρητικά και υποθετικά πάντα- να συνεισφέρει στη χειμαζόμενη οικονομία της Ελλαδίτσας μια αποποινικοποίηση της κάνναβης στα κρατικά έσοδα, μέσω φορολογίας και εισροής συναλλάγματος από την αύξηση του  τουρισμού και παράλληλα να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας νέας αγοράς, με ανυπολόγιστα, στο διηνεκές, κέρδη για όλες τις πλευρές.
Αλλά το θέμα στην Ελλάδα που έχει παράδοση αιώνων στην κάθε είδους χρήση κάνναβης αλλά και στην οικονομία της-  έως το 1936 η χώρα μας εξήγαγε τόννους κάνναβης στη βόρεια Αφρική- είναι πρωτίστως κοινωνικό: φανταστείτε τις αντιδράσεις της εκκλησίας, των παραδοσιακών αριστερών, των δεξιών βεβαίως αλλά και ποικίλων προσωπικοτήτων που, ως γνωστοί μαΪντανοί, δεν προσφέρουν συνήθως τίποτε άλλο από...μούρη και αδιάφορες και ατεκμηρίωτες 'γνώμες' και 'απόψεις'.

Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που καθυστέρησε σημαντικά η πολυδιαφημισμένη αποποινικοποίηση για ιατρικούς λογους χρήση της κάνναβης αλλά και η 'ψυχαγωγική', που μπαίνει για άγνωστο χρονικό διάστημα, στο χρονοντούλαπο των 'τολμηρών' αποφάσεων που κρατούν τη χώρα δέσμια άλλων, περασμένων εποχών και μάλιστα χωρίς φράγκα, σταθερά φωτοχοποιημένη.
  Και αν η Καλιφορνια μπορεί να χαίρεται τον ήλιο και τς παραλίες της, φανταστείτε το ανάλογο εγχείρημα στην ομορφότερη, για πολλούς, χώρα του κόσμου, με σαφώς περισσότερους τουρίστες που θα προτιμούσαν αναμφίβολα τα Μάταλα και τη Χαλκιδική, από την Ολλανδία η την Ελβετία για παράδειγμα: αναλογιστείτε, αγαπητοί οικονομολόγοι-φωστήρες της εγχώριας πολιτικής σκηνής, τα έσοδα από τη φοροολογία και την ανάπτυξη σε μια χώρα, έτσι κι αλλιώς, κατά βάση γεωργική και τουριστική.
  Αλλά όσο ανάλογες προτάσειις παραμένουν για την ώρα όνειρο, το χρέος, η φτωχοποίηση και η οπισθοδρόμηση θα παραμένει η πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά...Μπορεί το χίππικο όνειιρο στην Καλιφόρνια να δικαιώνεται αλλά στην Ελλάδα, αυτόν το μικρό παράδεισο, τον ύπνο του δικαίου κοιμούνται- σκόπιμα ή όχι- οι αρμόδιοι δήθεν προοδευτικοί αλλά και οι, ανεπισήμως ή και δηλωμένοι, οπισθοδρομικοί.
  Και αν κάποιοι άλλοι φωστήρες- της δημοσιογραφίας, αλλά επίσης συνυπεύθυνοι για το τέλμα και τη στασιμότητα που καταδυναστεύουν τη χώρα- φωνάζουν πως "ο κόσμος αλλάζει-μη σας τρομάζει" μάλλον αποδεικνύουν με την αντιφατική τους στάση πως τα πάντα δουλεύουν με το λεγόμενο αυτόματο πιλότο και κατόπιν χάραξης γραμμής- όχι από τους ίδιους βεβαίως.
   Μια αλλαγή στο συγκεκριμένο -πάντοτε φλέγον στην Ελλάδα θέμα- ίσως έλυννε προβλήματα και έθετε τις βάσεις για κάτι καινούργιο.άλλα μάλλον όλα όσα αναφέραμε  για τα όσα συμβαίνουν σε 29 πολιτείες των ΗΠΑ και σε δεκάδες χώρες σε όλον τον κόσμο, στη χώρα μας πιθανότατα θα ανήκουν για αρκετό καιρό ακόμη στη σφαίρα της φαντασίας και της κατά παραγγελίας του...διευθυντηρίου της "διοίκησης" 10 εκ, ανθρώπων (οσο ένα Λος ΄Άντζελες δηλαδή) από υπαλληλίσκους δεύτερης διιαλογής- είτε μιλάμε για εντόπια ...πεφωτισμένα' μυαλά είτε για αντίστοιχες θλιβερές περιπτώσεις από χώρες της γηραιάς- κυριολεκτικά- ηπείρου...
  Σε αυτή την όμορφή χωρα, με την Καλαμάτα, τη Μελυβία, τα Μάταλα και τον Κοπανό, ακόμα και και να "την πιείς", δύσκολα θα καταφέρεις" ν' "ανέβεις"...


(φωτογραφίες: από το σχετικό ρεπορτάζ της https://www.theguardian.com και του Rory Carroll από το Los Angeles - insider.gr )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου