.

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

FESTIVALAND-THE REAL LA LA LAND - Greece thru Festivals - Όλη η χώρα Φεστιβαλ ( θέατρο, μουσικές,κινηματογράφος, χορός, γεύσεις, εργαστήρια, ορειβασία - U Name It! - και...είναι αλλιώς στον Πάρνωνα!!! Πανελλαδικός Χάρτης + Lots & lots ( 14 of'm ) o' video clips - from hip-hop 2 local sounds 2 movies 2 videoART 2 southrock 2 progressive 2 reggae - U Name It Once mo'..!


by Δημήτρης Ρουτσώνης

O Ντάρεν είναι ένας 46χρονος επιχειρηματίας από το Κάμντεν του Λονδίνου. Κάθε καλοκαίρι επισκέπτεται την Ελλάδα ταξιδεύοντας απ’ άκρη σε άκρη στη χώρα, ανακαλύπτοντας κάθε χρονιά και κάτι διαφορετικό. Αυτό που όμως το διαφοροποιεί από χιλιάδες άλλους τουρίστες που κάθε χρόνο κατακλύζουν τη χώρα, είναι το ότι η επιλογή του τόπου των θερινών διακοπών του καθορίζεται από τα δεκάδες φεστιβάλ, μικρά ή μεγάλα και
τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που συμβαίνουν σε κάθε γωνιά της Ελληνικής γης. Με δυο λόγια, οι διακοπές του ανθρώπου αυτού ξεκινούν από - και πολύ συχνά, καταλήγουν ( σε ) - κάποιο φεστιβάλ στην ηπειρωτική ή νησιώτικη Ελλάδα.

Τον Ντάρεν τον είχαμε γνωρίσει πριν από σχεδόν δυο δεκαετίες, σε παραλία της Χαλκιδικής. Προ τριετίας, επικοινωνήσαμε μαζί του και πληροφορηθήκαμε πως είχε μόλις επισκεφθεί την Αθήνα για να παρακολουθήσει το Rockwave festival. Την επόμενη χρονιά, ο 44χρονος, πλέον Άγγλος αποφάσισε να ξεκινήσει τις διακοπές του και πάλι από το ίδιο φεστιβάλ και αργότερα να ταξιδέψει σε νησιά που φιλοξενούσαν μουσικά φεστιβάλ, συνδυάζοντας έτσι τουρισμό, μουσική και θέαμα. Οδηγός του ήταν ένας χάρτης της χώρας και ένας αντίστοιχος των φεστιβάλ.
Ο Ντάρεν επισκέπτεται σταθερά την Ελλάδα κάθε καλοκαίρι. Αυτό που αλλάζει είναι ο τελικός προορισμός και οι ενδιάμεσες στάσεις αφού κάθε χρόνο προσπαθεί να παρακολουθήσει όσα περισσότερα μουσικά γεγονότα μπορεί, γοητευμένος ιδιαίτερα από την ελληνική μουσική. Η τελευταία επιλογή του είναι συνήθως ο τόπος όπου θα περάσει και τις περισσότερες μέρες και νύχτες, απολαμβάνοντας τον ήλιο, τη θάλασσα ή τα ποτάμια, τις λίμνες ή τα βουνά αυτής της χώρας – πολλά από τα φεστιβάλ πραγματοποιούνται σε εξαιρετικής ομορφιάς χώρους, προσφέρονται για κατασκήνωση και σε κάποιες περιπτώσεις περιλαμβάνονται και ανάλογες υποδομές.

Η κατηγορία των ανθρώπων που επιλέγουν τη χώρα για μουσικό ή «καλλιτεχνικό» τουρισμό συγκροτείται και διαμορφώνεται ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια. Οι εκδηλώσεις δε που διοργανώνονται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας ικανοποιούν κάθε γούστο, αφού η ατζέντα είναι πραγματικά πολύ πλούσια και καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα: εικαστικά, θέατρο, μουσική, χορό, φωτογραφία, εργαστήρια κάθε είδους, κινηματογράφος, λαογραφία, γεύσεις και μαγειρική, χειροτεχνία, ποδηλασία και ορειβασία, ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Η ελεύθερη ή μη είσοδος εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό και από την ταυτότητα και την ιδιότητα του διοργανωτή. Μπορεί να είναι ιδιωτικές εταιρείες, δημοτικές εταιρείες ή υπουργεία, οργανώσεις ή φορείς, η εκάστοτε διοργάνωση έχει τα δικά της βάρη και ανάλογα διαμορφώνονται οι απαιτήσεις. Αρκετά φεστιβάλ είναι ανοιχτά στο κοινό χωρίς αντίτιμο. Όπου όμως υπάρχει εισιτήριο συνήθως κυμαίνεται σε λογικά επίπεδα. Η δε κρίση δε φαίνεται να έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τις τιμές, ίσως και γιατί η συγκεκριμένη αγορά, ιδιαίτερα των μουσικών εκδηλώσεων, είναι σταθερή για πολλά χρόνια διεθνώς και σπανίως εμφανίζει πληθωριστικές τάσεις.

Η χώρα μας ακολουθεί την ευρωπαϊκή «πεπατημένη», έχοντας περίπου εξισώσει τις τιμές των εισιτηρίων με τις αντίστοιχες άλλων φεστιβάλ της γηραιάς ηπείρου και τελευταία παρατηρείται και μια τάση μείωσης. Ειδικά σε ότι αφορά στις συναυλίες, ας έχουμε υπόψη πως η Ελλάδα έχει περάσει από μια επίπονη, για καλλιτέχνες, διοργανωτές και κοινό, διαδικασία: από την «έρημο» της δεκαετίας του ’70, στα «πάρτυ» των συνταξιούχων μουσικών στη δεκαετία του ’80, στην καταξίωση και εξίσωση με τα διεθνή πρότυπα στη δεκαετία του ’90 και στην απαξίωση και την (περίπου) αδιαφορία, αποτέλεσμα πληθώρας συναυλιών, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας των ’00 ( η Αθήνα είχε, μετά το Λονδίνο, την πιο πλούσια συναυλιακή κίνηση στην Ευρώπη κατά τη διετία 2009-2011).

Σήμερα, η Ελλάδα αποτελεί σταθερή αξία για μεγάλα και μικρά ονόματα ( ανεξαρτήτως μουσικής κατεύθυνσης ) που φιλοξενούνται στα εγχώρια φεστιβάλ και απολαμβάνει το σεβασμό ως μια μικρή μεν, ιδιαίτερη δε και δημιουργικά «ιδιότροπη» αγορά, με διοργανώσεις υψηλού επιπέδου.
Όλοι όσοι επισκέπτονται τη χώρα άλλωστε, όπου και αν βρεθούν, σε νησιά, παραλίες, σε πόλεις ή σε χωριά, σε βουνά, ποτάμια ή λίμνες, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ξανάρχονταν αν μπορούσαν – και πολλοί το κάνουν. Θα μπορούσαν ίσως να το κάνουν περισσότεροι, όπως ακριβώς το κάνει ο Ντάρεν και χιλιάδες άλλοι σε όλη την Ευρώπη, τουρίστες που ακολουθούν όχι μόνον τα γνωστά σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, αξιοθέατα ή πολυδιαφημισμένα θέρετρα, αλλά και μουσικά και καλλιτεχνικά γεγονότα. Συμβαίνει παντού, στην Αγγλία, στη Γερμανία, στη Σερβία και την Ουγγαρία, στη Βουλγαρία, στο Βέλγιο, στη Δανία και στη Σουηδία, στην Ολλανδία. στη Γαλλία και στην Ισπανία - φεστιβάλ που έχουν γίνει θεσμός και διοργανώνονται χάρη στη στήριξη τοπικών φορέων, κρατικών ή μη και συγκεντρώνουν κάθε χρόνο τεράστια πλήθη, συνήθως σε κάποιο υπαίθριο χώρο όπου ευνοείται η επί τόπου κατασκήνωση.

Όπως και στην Ελλάδα δηλαδή...μόνο που σε αυτήν τη μικρή αλλά πάμπλουτη σε φυσικές ομορφιές και αξιοθέατα και ιστορία και ανθρώπους χώρα, όλα αυτά θα μπορούσαν να συνδυαστούν ακόμη καλύτερα ή μάλλον να προβληθούν κατάλληλα, έτσι ώστε ο καλλιτεχνικός τουρισμός, να απολάμβανε μεγαλύτερης στήριξης, με κινήσεις περίπου αυτονόητες αλλά που δεν έχουν γίνει στο βαθμό που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη «μεγάλη εικόνα», δηλαδή τον τουρισμό συνολικά.

«Και μόνον το γεγονός του τουριστικού χαρακτήρα της χώρας και του υψηλού επιπέδου του τουριστικού της δυναμικού θα έπρεπε να δημιουργεί συνθήκες παραγωγής πολιτισμού – ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι άνθρωποι γύρω από τις συναυλίες κατέχουν την τεχνογνωσία και ειδικά σε αυτόν τον τομέα η χώρα αναλογικά σχεδόν υπερτερεί» μας είχε πει ο βετεράνος στη διοργάνωση συναυλιών παραγωγός Γιώργος Ψωμόπουλος. Για τον ίδιο, παραδείγματα σαν το Νεστόριο ή η συνάντηση Νέων στον ποταμό Άρδα αποτελούν σημαντικά βήματα, «ο δημοσιονομικός τρόμος όμως και η εποχή του Προκρούστη που ζούμε λειτουργούν ενάντια σε ανάλογες προσπάθειες και οι δήμοι που κάποτε ήταν πρωτοπόροι σήμερα έχουν κάνει πίσω».
Ο Κώστας Πετρίδης πάλι, παραγωγός ραδιοφώνου και συνιδρυτής του ιστότοπου Rockarolla.eu διερωτάται «γιατί τα ελληνικά φεστιβάλ να μη συνδυάζονται με διαμονή σε κοντινά ξενοδοχεία και να μην υπάρχουν και παράλληλες δραστηριότητες έτσι ώστε να υπάρξουν πρόσθετα κίνητρα για το μουσικόφιλο επισκέπτη – και όλα αυτά σε λογικές τιμές»; Για να στηρίξει την πρόταση του μας πληροφορεί πως για μια ανάλογη εκδήλωση – με ηχηρά μάλιστα ονόματα – στο Νόβισαντ της Σερβίας, το όλο πακέτο κόστισε 320 ευρώ περιλαμβάνοντας μετάβαση από Θεσσαλονίκη, 4 διανυκτερεύσεις σε δωμάτια 2 αστέρων συν όλα τα εισιτήρια του φεστιβάλ. Η απόσταση; 750 χιλιόμετρα με τη βενζίνη μόνο, σε περίπτωση που κανείς θέλει να μεταβεί οδικώς ιδίοις δυνάμεις, να κοστίζει μάλλον παραπάνω.

Για τους δε καλλιτέχνες, οιαδήποτε ολιγωρία στον τομέα του μουσικού τουρισμού σημαίνει ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες στο δρόμο για την καθιέρωση και για κάποιους για την επιβίωση. Ο Θόδωρος Βλαχάκης, ντράμερ των Magic De Spell υπογραμμίζει πως το ότι χάνουμε ενδεχομένως από μια τουριστική «πίτα» από την οποία κερδίζουν άλλες χώρες, σημαίνει πως στο τέλος «την πληρώνουν όχι μόνον οι θεατές αλλά κυρίως οι νέοι μουσικοί της εγχώριας σκηνής που δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο να επιβιώσουν».

Για να δώσουμε ένα ενδεικτικό παράδειγμα του τι συμβαίνει σε άλλες ηλιόλουστες γωνιές του πλανήτη και πως κάποιοι εκμεταλλεύονται την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος και την τέχνη ταυτόχρονα, προσφέροντας προϊόν υψηλού επιπέδου, ας αναφέρουμε την πρωτοχρονιάτικη πενθήμερη κρουαζιέρα που ξεκινά από το Φορτ Λοτερντέϊλ της Φλόριδα στις Η.Π.Α.. Με στάσεις σε νησάκια της Καραϊβικής και με ζωντανή μουσική και κάθε λογής δραστηριότητες πάνω στο καράβι που δε σταματούν σχεδόν ποτέ, με περισσότερα από 100 σχήματα της εναλλακτικής και ανεξάρτητης μουσικής σκηνής να συμμετέχουν στο γεγονός, το Summer Cruise αποτελεί κορυφαία επιλογή για φιλότεχνους και λάτρεις των εξωτικών τοπίων και θερινών αθλημάτων ταυτόχρονα. Το πακέτο, που συμπεριλαμβάνει μια διανυκτέρευση στο ακρωτήριο της Φλόριδα, ξεκινά από τα (απολύτως προσιτά) 550 δολάρια ( περίπου 440+ ευρώ) και φθάνει ως το 1.500 δολάρια για τις καμπίνες /σουϊτες πολυτελείας.

Στην Ελλάδα πάντως, παρά την κρίση των τελευταίων ετών που επηρέασε τα πάντα, συμπεριλαμβανόμενων και κάποιων φεστιβάλ ( κυρίως όσα χρηματοδοτούνταν και στηρίζονταν από δήμους και άλλες τοπικές αυτοδιοικητικές δομές ), πολλά εξ αυτών συνεχίζουν ακάθεκτα.
Η χρονιά που διανύουμε φαίνεται πως αποτελεί κομβικό σημείο για όσα δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει πρόγραμμα και απλά αγωνίζονται να πραγματοποιηθούν και φέτος.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια «παράδοση» που χτίστηκε μέσα από πολλές δυσκολίες αλλά και επιτυχίες. Όπως φαίνεται, τα φεστιβάλ παρά τα επιμέρους προβλήματα, θα συνεχίσουν να διοργανώνονται σε αυτή την ηλιόλουστη γωνιά της νοτιανατολικής Ευρώπης, χάρη στη στήριξη των δικών τους ανθρώπων και κυρίως χάρη στο δικό τους κοινό που μάλλον αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.
Γιατί, η παραγωγή πολιτισμού, ήταν ανέκαθεν (και συνεχίζει να είναι), ακόμη και προ μαζικού τουρισμού, το «βαρύ χαρτί» αυτού του τόπου και όπως έχει αποδείξει η ιστορία, η σανίδα σωτηρίας του σε κάθε δύσκολη εποχή.

* Παρακάτω, παρουσιάζουμε ένα «χάρτη» των φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να καλύπτεται το σύνολο τους αλλά τα πλέον αντιπροσωπευτικά.
1.Φεστιβάλ Μουσικής στο Χουδέτσι, Κρήτη, αρχές/μέσα Αυγούστου.
- Το πρώτο μουσικό φεστιβάλ στο μικρό χωριό Χουδέτσι, 25 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου συγκέντρωσε 4.000 κόσμο. Τέσσερα χρόνια μετά, 23.000 νέοι βρέθηκαν εκεί για να δουν ζωντανά τους Ψαρογιώργη, Στέλιο Πετράκη, Ross Daly μεταξύ άλλων.
Ο τελευταίος είναι και καλλιτεχνικός διευθυντής του γεγονότος όπως και του μουσικού εργαστηρίου του Λαβύρινθου που ξεκίνησε το 2002 και που για περισσότερα από 12 χρόνια αποτελεί σημείο αντάμωσης μουσικών και καλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο.
2. River Party, «Εργοστάσιο», Προσοτσάνη Δράμας, Αύγουστος
- Στη δεύτερη δεκαετία του, περιλαμβάνει εμφανίσεις μεγάλων ονομάτων της ντόπιας έντεχνης και ελληνικής ροκ μουσικής σκηνής
3.Nαύπλιο, Ιούλιος (τέλη).
- Φεστιβάλ Κλασσικής μουσικής σε εκδηλώσεις υπό τον τίτλο «Τιμώντας την Ελλάδα» με συμμετοχή συνόλων, σολίστ και ορχηστρών. Φέτος διοργανώνεται για 26η χρονιά
4.Arte Con Anime, Ρόδος, Τέλη Απρίλη
- Κλασσικής μουσικής και τέχνης. Φέτος, διοργανώθηκε για 4η συνεχή χρονιά και περιλάμβανε διαγωνισμό πιάνου με 16 συμμετοχές από 8 χώρες.
5. Hip Hop Festival, Τεχνόπολις, Αθήνα. Ιούλιος
- Για 7η συνεχή χρονιά με συμμετοχή όλου του εγχώριου δυναμικού της ντόπιας hip hop σκηνής, με παράλληλες εκδηλώσεις, πολύ graffiti και skate κ.α.
6. Sonar, Tεχνόπολις, Αθήνα, Μέσα Ιουνίου.
- Η εγχώρια αλλά και διεθνής σκηνή της ηλεκτρονικής μουσικής, με συμμετοχή cult, avant garde αλλά και mainstream ονομάτων, με dj sets και σημαντικά live (π.χ. Massive Attack)
7. Υακίνθεια, Φούρνοι, Ανώγεια Κρήτης, 1η εβδομάδα Ιουλίου.
-Όταν ο Λουδοβίκος των Ανωγείων ίδρυσε τον οργανισμό φίλων για τις Υακίνθειες εκδηλώσεις (μουσική, θέατρο, διαλέξεις κ.α.) αναπτύχθηκε ένας πυρήνας κουλτούρας και τέχνης γύρω από το βίο και τη μνήμη του 20χρονου ιερομάρτυρα, του άγιου της αγάπης όπως αποκαλείται.
8. Συνάντηση Νέων στον ποταμό Άρδα ( Ορεστιάδα ), τέλη Ιουλίου
- Έχοντας ήδη διανύσει δυο δεκαετίες, η συνάντηση Νέων καλλιτεχνών στο μαγευτικό τοπίο του ποταμού, στο «τριεθνές» ή αλλιώς στο σημείο που συναντώνται Τουρκία, Βουλγαρία και Ελλάδα, συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι χιλιάδες νέους, αποτελώντας ένα από τα μακροβιότερα φεστιβάλ και ταυτόχρονα από τα πλέον κοσμαγάπητα. Από τη σκηνή του έχουν περάσει μεγάλα ονόματα του έντεχνου ρεπερτορίου κυρίως.
9. Αναρριχητικό φεστιβάλ Καλύμνου.
- Διοργανώνεται σε απόκρημνες πλαγιές και βράχους του νησιού, για τους λάτρεις της ορειβασίας συχνότερα κατά τους φθινοπωρινούς μήνες.
10. Διεθνές Κινηματογραφικό φεστιβάλ Πάτρας ( τέλη Ιουνίου )
- Σημαντικό γεγονός της έβδομης τέχνης, με πρεμιέρες και παράλληλες εκδηλώσεις. Ανοιχτό σε συμμετοχή νέων δημιουργών και στο κοινό.
11. River Party, Νεστόριο, Καστοριά, Αλιάκμονας.
- Από τα πλέον γνωστά και καταξιωμένα φεστιβάλ μουσικής εδώ και 35 χρόνια, με μεγάλα ονόματα της ντόπιας αλλά όχι μόνο σκηνής, συγκεντρώνει κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες που κατασκηνώνουν στις όχθες του ποταμού.
12. Μάταλα, Κρήτη, τέλη Ιουνίου.
- Ελεύθερο για το κοινό, έχει καθιερωθεί ως το φεστιβάλ των «παιδιών των λουλουδιών» όλης της Ευρώπης και όχι μόνον. Πρόκειται για μια αναβίωση του Woodstock α-λα-ελληνικά, με συναυλίες, εργαστήρια, υπαίθριες αγορές και ξεχωριστές εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα, την επέτειο για την κυκλοφορία του Dark Side Of The Moon των Pink Floyd, την εμφάνιση του frontman των Stranglers Hugh Cornwell ειδικά για την περίσταση κ.α. Διοργανώνεται για 4η χρονιά και στο πλαίσιο του γίνονται πολλά beach parties με τη συμμετοχή περισσότερων των 200 καλλιτεχνών
13. Οutview Film Festival, Αθήνα, 15-25 Μαϊου, Ταινιοθήκη Αθηνών.
- Εκδήλωση με σαφή προσανατολισμό στη σεξουαλική απελευθέρωση και τον ακτιβισμό του «3ου φύλου» - Gay φεστιβάλ με αξιοσημείωτη προσέλευση.
14. Ελληνικές Γιορτές Γεύσεων και Άνοιξης. 9-11 Μαϊου, Τεχνόπολις, Γκάζι, Αθήνα.
- Κορυφαίοι chefs επιδεικνύουν τεχνικές μαγειρικής, διαγωνισμοί γευσιγνωσίας κρασιών, δοκιμές τυριών και μελιών από όλη τη χώρα.
15. Σύρος – Πολιτισμός.
- Πρόκειται για ένα από τα πιο καταξιωμένα γεγονότα της χώρας, με διάρκεια ενός μήνα και μεγάλη ποικιλία εκδηλώσεων. Θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες με καλλιτέχνες του «έντεχνου» κυρίως, αλλά και εικαστικά, εκθέσεις, γιορτή Λουκουμιού με παρουσίαση του τοπικού μεζέ κ.α.
16. Ερμοπούλεια, Σύρος.
- 10 μικρότερα φεστιβάλ διοργανώνονται στα πλαίσια τους, με συναυλίες σχημάτων indie rock, κλασικής κιθάρας, κλασικής μουσικής με ορχήστρες, ακορντεόν, παραδοσιακοί χοροί, παιδικές χαρές κ.α.
- Διοργανώνονται σε διάφορα σημεία του νησιού, όπως είναι το παλιό Λατομείο Καραβέλα, η πλατεία Μιαούλη, σχολεία, έδρες συλλόγων κ.α.
17. Ρόδος, (μέσα Ιουλίου)
- Μουσικές εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις σε θέατρα της μεσαιωνικής πόλης και σε γήπεδα του νησιού.
18. Οίτη. Λερέϊκα Υπάτης, Τειχών Χώρα (Λαμία)
- Μεγάλες μουσικές συναυλίες και θέατρο. Κυρίως.
19.Κασσάνδρα, Χαλκιδική ( όλο το καλοκαίρι ).
- Μουσική, θέατρο, εικαστικά.
20.Στη Σκιά των Βράχων, Βύρωνας, Θέατρο Βράχων , Αθήνα (Ιούνιος-Σεπτέμβριος)
- Μεγάλα ονόματα τόσο από την ελληνική όσο και από τη διεθνή σκηνή.
21. Ηραίον Φεστιβάλ, Σάμος, αρχές Αυγούστου
- Συναυλίες κλασικής, αλλά και rock και hip hop και pop μουσικής.
22.Φεστιβάλ Βαρβάρας, Χαλκιδική, αρχές Αυγούστου.
- Για 19η συνεχή χρονιά με ονόματα της ελληνικής έντεχνης σκηνής, με κατασκήνωση σε υπέροχο ορεινό τοπίο.
23. Samos young Artists, Σάμος, αρχές-μέσα Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο-Πυθαγόρειο Σάμου.
- Κάθε χρόνο, μουσικοί από Ασία και Ευρώπη, στο πλαίσιο ενός δημιουργικού – κυρίως μουσικού – διαλόγου, ανταλλάσσουν απόψεις και παρουσιάζουν μουσικές κάθε είδους και τάσης και προέλευσης. Μπορεί κανείς να παρακολουθήσει συναυλίες με έργα κλασικών συνθετών της Μεσογείου, Συμφωνικές Ορχήστρες, Ethnik, Εβραϊκή μουσική, βαλκανικά κρουστά και χάλκινα, ήχους από Φινλανδία, νότια Αμερική ή Γερμανία.
24. Αισχύλεια, Παλαιό Ελαιουργείο, Παραλία Ελευσίνας ( Μέσα Ιουλίου )
- Θεατρικές παραστάσεις.
25. ANTartoiko Music festival & workshop, Αρχές Αυγούστου, Κυριάκι Βοιωτίας, λαογραφικό Μουσείο αλλά και μέσα στο χωριό, σε επιλεγμένες υπαίθριες τοποθεσίες.
- Στις πανέμορφες πλαγιές του όρους Ελικώνα, το οποίο λάτρεψε ο Ησίοδος, πραγματοποιείται αυτό το φεστιβάλ που περιλαμβάνει σεμινάρια ethnic μουσικής, jazz, εργαστήρια και δράσεις με έμφαση στην οικολογία, την τοπική ιστορία και στο διάλογο γενικότερα. Σκοπός του, σύμφωνα με τους διοργανωτές, η ανταλλαγή ιδεών και η δημιουργία νέων γνώσεων.
26. Φλυγόνιο φεστιβάλ, Ιούλιος-Αύγουστος.
- Διοργανώνεται παράλληλα και περιλαμβάνει παρόμοιες εκδηλώσεις με το ANTartoiko και από τους ίδιους διοργανωτές.
27. Κουφονήσια UP Festival, Τέλη Ιουλίου
- Μεγάλα live με ονόματα της νέας ελληνικής σκηνής,live dj sets.
- Στο Άνω Κουφονήσι, στην παραλία Πορί διοργανώνεται επίσης flea market. Το pre party γίνεται λίγες ημέρες πριν στην Αθήνα.
28. SANI Festival. Xαλκιδική.
- Στον 24ο χρόνο, με πλήθος εκδηλώσεων, θέατρο, μουσική και εικαστικά.
29.Μονή Λαζαριστών (Ιούνιος-Σεπτέμβριος)
- Μουσική, θέατρο.
30. Dramaica Youth Festival, Δράμα, Πηγές Αγίας Βαρβάρας
- Π Καθιερωμένο για περισσότερα από 10 χρόνια και προσανατολισμένο σε έντεχνη και εγχώρια rock σκηνή και συγκεντρώνει περισσότερους από 5.000 θεατές κάθε χρόνο - συνδυάζεται με κατασκήνωση.
31. Φιλίππων, Θάσος (Αρχές Ιουλίου- Αρχές Αυγούστου), κάστρο Καβάλας, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων αλλά και σε καφενεία, σε σχολεία και σε συλλόγους.
- Θέατρο, μουσική, εικαστικά, φωτογραφία.
32.Λεσβιακό Καλοκαίρι, Κάστρο Μυτιλήνης, Παραλία Βατερών, Επάνω Σκάλα.
- Πληθώρα εκδηλώσεων και παρουσιάσεων, από graffiti και video art ως Θέατρο, μουσική, χορό, φωτογραφία, θέατρο σκιών, κουκλοθέατρο, ποδηλασία, beach volley.- Στο πλαίσιο του, για 37η χρονιά, διοργανώνεται η γιορτή Ούζου.
33.Σέριφος, Τέλη Ιουλίου– Τέλη Αυγούστου, Θεατράκι Κάτω Χώρας
- Με γνωστούς μουσικούς της ελληνικής έντεχνης σκηνής αλλά και εμφανίσεις jazz καλλιτεχνών από Ελλάδα και εξωτερικό.
34. Φεστιβάλ Αιγιαλείας, Αίγιο, Παραλία Ελαιώνα-Διακοπτού, Τέλη Ιουλίου
- Η τοπική κοινότητα του Ελαιώνα και οι Δημοτικές επιχειρήσεις Αιγιαλείας διοργανώνουν αυτό το γεγονός προς τιμήν του της ελιάς και του ελαιολάδου, με παρουσίαση συνταγών μαγειρικής, με ομιλίες και σεμινάρια, εργαστήρια για παιδιά με θέμα την ελιά, μουσικοχορευτικά δρώμενα κ.α.
35. Αίγινα, Παραλία Αύρας.
- Πρόκειται για μουσικό κυρίως γεγονός που εστιάζει στην κλασική μουσική με Κρατικές ορχήστρες και παρουσίαση Συμφωνιών και Κονσέρτων που φιλοξενεί όμως και παράλληλες εκδηλώσεις όπως (πέρυσι) έγινε με προβολή ντοκιμαντέρ και ταινιών.
36. Μουσικό Χωριό Πηλίου, Μέσα Αυγούστου- Αρχές Σεπτεμβρίου
- Από τα πιο σημαντικά μουσικά γεγονότα σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με 16 κατευθύνσεις, 28 εργαστήρια και ομάδες δράσης και περισσότερους από 50 μουσικούς. Παιδαγωγική, pop κουλτούρα, Φιλοσοφία της μουσικής, Λαϊκός Πολιτισμός είναι μερικά μόνον από τα θέματα που αγγίζει.
37. EN ORESI, Καρπενησιώτης Ποταμός, Καρπενήσι.Μέσα Αυγούστου
- Η ονομασία του φεστιβάλ στα αρχαία Ελληνικά σημαίνει «στα βουνά» και πρόκειται για μια μουσική απόδραση με γνωστούς καλλιτέχνες του έντεχνου τραγουδιού στο Αθλητικό Κέντρο του Καρπενησίου.
38. Ορεινό φεστιβάλ στις Πλαγιές του Πάρνωνα στη Λακωνία, Σπάρτη, Βασσάρας.
- Το φεστιβάλ αυτό, εδώ και 13 χρόνια, λαμβάνει χώρα σε πανάρχαια δάση της Λακωνίας, 25 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη στο χωριό Βασσάρας σε υψόμετρο 700 μέτρων το οποίο για τους 329 περήφανους κατοίκους του αποτελεί, όπως οι ίδιοι λένε, το κέντρο του κόσμου.
Για αυτό και όπως είπε κάποτε και ο πρόεδρος του, το φεστιβάλ δεν είναι ένα τοπικό γεγονός αλλά μια συγκέντρωση κατοίκων ολόκληρης της περιοχής.
Το καλοκαίρι το χωριό που έχει ερημώσει λόγω μετανάστευσης των νέων, «μετακομίζει» στα 1000 μέτρα στα Βέρροια. Η τοποθεσία είναι γνωστή για το ελαιόλαδο και το κρασί της.
* Στο Facebook υπάρχει σελίδα «Είναι αλλιώς στον Πάρνωνα»
39. Γιορτή Τσακώνικης Μελιτζάνας, Πλάκα Λεωνιδίου, τέλη Αυγούστου
- Φεστιβάλ γεύσεων, με διαγωνισμούς γευσιγνωσίας, με λαϊκό πρόγραμμα και παρουσίαση τοπικών συνταγών με βάση τη ντόπια μελιτζάνα που έχει καθιερωθεί ως προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.
40.Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Ταινιών Τρόμου, Αθήνα-Θεσσαλονίκη
- Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2014, διήρκεσε 6 ημέρες και στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία. Όλες οι ταινίες ήταν πρώτες προβολές από σκηνοθέτες και παραγωγούς από κάθε γωνιά του κόσμου. Την τελευταία ημέρα απονεμήθηκαν βραβεία.
41. Φεστιβάλ Χορού, Αθήνα, Ιούνιος-Ιούλιος, 6 θέατρα ( διαφορετικά κάθε χρόνοι )
- Για 15η χρονιά, περισσότερες από 60 ομάδες χορού παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε παράλληλες εκδηλώσεις που συμβαίνουν σε μουσεία, ιδρύματα τεχνών και πολυχώρους.
42. ΑTHENS WORLD MUSIC, Μέσα Aυγούστου, Τεχνόπολις.
- Ο παράδεισος για τους λάτρεις της ethnik μουσικής.
43. ΑΡΚ, Αθήνα, Μέσα 11 Σεπτεμβρίου
-Μεγάλα ονόματα της εναλλακτικής διεθνούς μουσικής σκηνής
44. Φεστιβάλ Πέτρας, Πετρούπολη, Αθήνα.
- Συναυλίες με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.
45. Φεστιβάλ Επιδαύρου.
- Από τα σημαντικότερα του είδους έχει φιλοξενήσει «ιερά τέρατα» όπως Χατζιδάκη, Θεοδωράκη, Κουν, Πίτερ Χολ, Σαββόπουλο, Παβαρότι, Όπερα Πεκίνου μεταξύ άλλων και διοργανώνεται για 61 συναπτά καλοκαίρια.
46. Ιερά Τύμπανα Γης, Αθήνα, Θέατρο Δώρας Στράτου, αρχές Ιουνίου.
- Διοργανώνεται από την Αφρικάνικη κοινότητα της Αθήνας και την Ελληνοϊνδική Εταιρεία Πολιτισμού.
47. EJECT, Αθήνα, πλατεία Νερού, Φάληρο.
- Από τα πλέον σημαντικά – διεθνώς - μουσικά γεγονότα με ονόματα που μεσουρανούν πανευρωπαϊκώς ...τουλάχιστον.
48. ROCKWAVE, Aθήνα, Μαλακάσα, χώρος TERRA VIBE, Ιούνιος.
- Έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο γνωστά φεστιβάλ της Ευρώπης με ονόματα παγκόσμιας εμβέλειας. 4 ημέρες και πολλά stages, εργαστήρια tattoo, παζάρια δίσκων βινυλίου κ.α.
49.SCHOOLWAVE, Θέατρο Βράχων, Βύρωνας, Αθήνα, αρχές Ιουλίου.
- Το μουσικό γεγονός της σχολικής κοινότητας, με συμμετοχές δεκάδων συγκροτημάτων μαθητών γυμνασίων και λυκείων από όλη την Ελλάδα.
50.EARTH Festival, Βλαστή Κοζάνης. Μέσα Αυγούστου
- Φεστιβάλ αφιερωμένο στη Γη με μουσικές και άλλες εκδηλώσεις.
51.ARTogether Festival, Αθήνα, αρχές Ιουλίου
- Εδώ παντρεύονται το θέατρο με τη μουσική και το χορό, αλλά και τα εικαστικά με προβολές ταινιών και διοργανώνονται βραδιές ποίησης...σε κάποια γωνιά της Αθήνας σύμφωνα με τους διοργανωτές του.
52. Ήχοι του Δάσους, Οροπέδιο Αγίας Τριάδας, Φωκίδα. Μέσα 22 Ιουλίου
- Ένας ακόμη συνδυασμός κατασκήνωσης σε μαγευτικό τοπίο και μουσικών εκδηλώσεων και συναυλιών.
53. Τζουμέρκα Art festival, Ιωάννινα, Μέσα Αυγούστου.
- μια ανοιχτή συνάντηση καλλιτεχνών του ψηφιακού κινηματογράφου, της μουσικής και του χορού και ταυτόχρονα ένα βήμα έκφρασης και αλληλεπίδρασης για νέους δημιουργούς.
54. Φεστιβάλ Ηλιούπολης, θέατρο Άλσους «Δ. Κιντής»
- Επιλεγμένες θεατρικές παραστάσεις από το Ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο.
55. Μεσαιωνικό Φεστιβάλ «Αλεξιάδα», Καστοριά.
- Εκδήλωση παραστατικών τεχνών με διοργάνωση Βυζαντινής Μεσαιωνικής Υπαίθριας Αγοράς, έκθεση μικρογραφίας και αναπαραστάσεις ιστορικών γεγονότων.
56. Ιωνικές Γιορτές, Άλσος Νέας Σμύρνης, Αθήνα
- Θέατρο, rock και jazz συναυλίες.
57. Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Θεσσαλονίκη, Νοέμβριος
- Διεθνούς κύρους κινηματογραφικό γεγονός με πρεμιέρες, απονομή βραβείων κριτικής επιτροπής και κοινού, καλεσμένοι από το χώρο της έβδομης τέχνης από όλο τον κόσμο.
57Α. IN EDIT FESTIVAL, Μάρτιος, Θεσσαλονίκη, Ολύμπιον.
Ξεχωριστπο γεγονός, με παράλληλες εκδηλώσεις/συναυλίες/εκθέσεις/evemts και «θεματικό» περιεχόμενο, συχνότερα γύρω από τον κόσμο της μουσικής. Ιδιαίτερη περίπτωση – εξαιρετική διοργάνωση στα πλαίσια ενός ευρέως δικτύου φεστιβάλ που διοργανώνονται σε πόλεις σε όλο τον πλανήτη υπό «κοινή ομπρέλα».
58. Σκιάθος, Gay Culture, Ιούλιος
- μουσική, χορός, δρώμενα.
59. Σαντορίνη Jazz Festival, Ioύλιος.
60. «Διονύσια», Αθήνα, Αρχές Φεβρουαρίου
- Εδώ θα βρείτε τα προϊόντα περισσότερων από 100 εταιρειών οινοποίησης, θα διαλέξετε κρασί ανάμεσα σε περισσότερες από 1000 ετικέτες και μπορείτε να παρακολουθήσετε σεμινάρια γευσιγνωσίας.
61. Σκόπελος Film Festival, Ioύλιος.
- Για νέους δημιουργούς, με εργαστήρια αλλά και με πολλές πρεμιέρες
62. «Κανάρια», Πάργα, Μέσα Αυγούστου
- Παραδοσιακές μουσικές και τοπικές γεύσεις με γλέντια και πανηγύρια.
63. Φεστιβάλ Νάξου, κάστρο Μπαζαίου. 30 Ιουλίου-2 Αυγούστου και 11-16 Αυγούστου.
- Κλασική μουσική αλλά και rock και pop σε δυο δόσεις.
64. Ηραίον Σάμου, 8-9 Αυγούστου
- Διήμερο για τους φίλους της Ελληνικής pop, rock και hip hop σκηνής
65. Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, Σπήλαιο Αποκαλύψεως, Αρχές Σεπτεμβρίου.
66.Αντανάκλασις – Μουσικό Φεστιβάλ Μυκόνου, Μέσα Αυγούστου, Αρχές και Μέσα Οκτωβρίου, Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο.
- Μουσική κλασική αλλά και έντεχνη
67.Εn Techno, Αθήνα, Six D.O.G.S., 9-10 Σεπτεμβρίου.
- Ο απόλυτος προορισμός για τους φίλους της ηλεκτρονικής σκηνής με μεγάλα και λιγότερα γνωστά ονόματα.
68. ΑΝΟΡΑΚ, Καβάλα.(καλοκαίρι)
- Από τα μεγαλύτερα της χώρας, κάθε χρόνο και με γνωστότερα ονόματα της εναλλακτικής σκηνής από Ελλάδα και εξωτερικό.
69. ΚΟSMOS, Θέατρο Βράχων(καλοκαίρι)
- To μεγαλύτερο φεστιβάλ στη χώρα με μουσικές που παντρεύουν παράδοση και τεχνολογία.
70. SYNCH, Τεχνόπολις, Αθήνα (καλοκαίρι).
- Μπάντες, ντουέτα και συνεργασίες από κάθε τάση της ξένης μουσικής, για τρεις ημέρες και με αρκετές παράλληλες εκδηλώσεις.
71. 2310 Fest, Θέατρο Γης, Θεσσαλονίκη. ( κινητή ημερομηνία )
- Έχουν παρελάσει μερικά από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής και άλλα τόσα από την εγχώρια και συνεχίζει σε αυτό το πλαίσιο για μια δεκαετία.
72. Country Music Fest, Θέατρο Βράχων, Βύρωνας, Αθήνα. Μέσα Σεπτέμβρη.
- Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά ακόμη και η μουσική των νότιων Ηνωμένων Πολιτειών έχει το δικό της γεγονός, με σχήματα που έρχονται ειδικά για το σκοπό αυτό από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού αλλά και με Ελληνικές συμμετοχές.
73. Cosmopolis, Καβάλα, 16-19 Ιουλίου.
- Φεστιβάλ που, για περισσότερο από μια δεκαετία, συνδυάζει τις γεύσεις και τη μουσική.
74. Match Athens, Ημέρα Μουσικής, Αθήνα, Μέσα Ιουνίου.
- Στόχος του η απευθείας δικτύωση καλλιτεχνών και διοργανωτών.
75. Φεστιβάλ Ολύμπου, Αρχαίο Θέατρο Δίου, Βυζαντινό Κάστρο Πλαταμώνα.
Όλο το καλοκαίρι
- Για 30 χρόνια και πλέον, ένα από τα κορυφαία θεατρικά και μουσικά γεγονότα του καλοκαιριού.
76. ECO Festival, Αρχές Μαϊου, Θεσσαλονίκη
- Στο κέντρο της πόλης, στο πάρκο έναντι του Αρχαιολογικού Μουσείου, οικολογικά προϊόντα, συναυλίες, παιδικές χαρές και πάρτυ.
77. Φεστιβάλ Λυκαβηττού, Αθήνα, όλο το καλοκαίρι,
- Δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, ένα από τα πιο καταξιωμένα φεστιβάλ όχι μόνον της χώρας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης και του κόσμου με θέατρο και μουσική.

*Για ακριβείς πληροφορίες γύρω από τα φεστιβάλ, τις ημερομηνίες και τυχόν αλλαγές σε αυτές, όπως και για τιμές ή για πρόσβαση στους χώρους τέλεσης των εκδηλώσεων μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες των φεστιβάλ, πληκτρολογώντας το όνομα της διοργάνωσης και τον τόπο διεξαγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου