Παγίδες οικιακής θαλπωρής
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΟΥΤΣΩΝΗ
Σπίτι μου σπιτάκι μου...Αυτή η ζεστή γωνιά που στο νου μας είναι το ασφαλέστερο μέρος που μπορούμε να φανταστούμε, κρύβει δεκάδες παγίδες - υπό ορισμένες προϋποθέσεις βέβαια, αφού ο κίνδυνος, για να παρουσιαστεί, πρέπει πρωτύτερα να του έχουμε ανοίξει εμείς την πόρτα. Την πόρτα της ντουλάπας, του μπάνιου, του ψυγείου και ούτω καθεξής. Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Ολα όμως αντιμετωπίζονται.
>
Ακόμη και όταν ο στενότερος σύντροφος απειλεί την υγεία μας. Και δεν εννοούμε τον ή τη σύζυγο
αλλά το... στρώμα του κρεβατιού μας. Στη σκόνη στρωμάτων και μαξιλαριών κρύβονται τα ακάρεα, μικροσκοπικά έντομα που ευθύνονται για αλλεργίες ή και εμφάνιση άσθματος. «Οι παλιές νοικοκυρές φρόντιζαν να αερίζουν τακτικά τα κλινοσκεπάσματα και τα στρώματα», θα πει ο καθηγητής Παθολογίας του Τμήματος Ανοσολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Μιχάλης Δανιηλίδης.«Ισως δεν ήξεραν πως έτσι έδιωχναν τα ακάρεα, μετέφεραν όμως τη γνώση που τους πέρασε η μάνα τους» συμπληρώνει.
Νέες τεχνολογίες
Ο ήλιος, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι απαραίτητος για την εξολόθρευση πολλών μικροβίων στο σπίτι αφού καταπολεμά την υγρασία η οποία ευνοεί την ανάπτυξη επικίνδυνων μυκήτων που προκαλούν πνευμονοπάθειες κ.ά. «Αξίζει να παρατηρήσουμε τις συνήθειες των παλαιότερων, όχι λόγω νοσταλγίας αλλά λόγω ουσίας -ας θυμηθούμε την ξυλόσομπα και την ποιότητα της θερμότητας του καιόμενου ξύλου» επισημαίνει.
Για τον κ. Δανιηλίδη το παρελθόν έχει τη δική του σημασία, αλλά οι νέες τεχνολογίες υπόσχονται επίσης προστασία από ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς». Τα νεότερα δεδομένα επιτάσσουν νέα υλικά στο σπίτι, όπως καλύτερης ποιότητας σοβάδες και χρώματα, όχι πια μοκέτες αλλά ξύλο συμπαγούς υφής ή μάρμαρο για το δάπεδο.
Το ψυγείο από πηγή απόλαυσης μπορεί να γίνει πηγή κινδύνου. Οπως μια καλή συνταγή χρειάζεται τα σωστά συστατικά της, έτσι και ένα διατροφικό σκάνδαλο μπορεί κάλλιστα να ξεκινήσει από το ψυγείο και να καταλήξει στο τραπέζι μας. Ή καλύτερα στο στομάχι μας. Δεν μας απειλούν μόνον οι διοξίνες. Ολα τα τρόφιμα χρειάζονται σωστή αποθήκευση και συντήρηση. Οπως λέει ο ο γεωπόνος και τεχνολόγος τροφίμων Χρήστος Ταραλάς «αν τα τρόφιμα συντηρηθούν σε συνθήκες ψύξης έως και -6 βαθμούς Κελσίου δεν εγκυμομούν κινδύνους για την υγεία μας». Οπως και τα ληγμένα γάλατα ή γιαούρτια τα οποία «καταναλώνουμε μόνο 1-2 ημέρες μετά την ημερομηνία λήξης».
Ο Θεσσαλονικιός επιστήμονας προτρέπει να «χρησιμοποιούμε συχνότερα γυαλί και να αποφεύγουμε το πλαστικό. Οι πρώτες ύλες του πλαστικού, όπως έχει αποδειχτεί σε έρευνες, είναι τοξικές και μπορεί να εισχωρήσουν μέσα στα τρόφιμα, προτιμούνται όμως λόγω χαμηλού κόστους. Το γυαλί είναι αδρανές υλικό και δεν επιβαρύνει την τροφή». Αλλά και το μαγείρεμα κρύβει παγίδες. «Το τεφάλ», λέει ο Χρ. Ταραλάς «έχει στην επιφάνειά του 15 χημικές ουσίες που απελευθερώνονται κατά τη θερμική του αποσύνθεση, δηλαδή όταν είναι φθαρμένο και θέλει ιδιαίτερη προσοχή: έχει επιπτώσεις στο πάγκρεας, στο συκώτι και στους μαστούς» συμπληρώνει.
Και τα ντουλάπια της κουζίνας (στην οποία παρεμπιπτόντως καλύτερα να αποφεύγουμε να κρατάμε σκουπίδια και προτιμάμε να τ' αποθηκεύουμε στο μπαλκόνι ή σε χώρο εκτός σπιτιού) έχουν τον κίνδυνό τους. Εκεί συνήθως κρύβονται τα φαγητά που κρατάνε περισσότερο αλλά έχουν συντηρητικά, δηλαδή ουσίες που, υπό ορισμένες συνθήκες, μπορούν να γίνουν επικίνδυνες.
«Η υπερκατανάλωση συνθετικών κυρίως προσθετικών -τα λεγόμενα Ε- που είναι ουσίες που ενισχύουν τη γεύση των τροφίμων, μπορεί να σχετίζεται με αλλεργικές αντιδράσεις, δερματολογικές διαταραχές και επιπτώσεις στο αναπνευστικό», λέει ο Χάρης Δημοσθενόπουλος, κλινικός διαιτολόγος - βιολόγος, προϊστάμενος του διαιτολογικού τμήματος στο Λαϊκό Νοσοκομείο. «Ο περισσότερος κόσμος, ακόμη και οι πιο εκπαιδευμένοι και ενημερωμένοι καταναλωτές δεν μπορούν να γνωρίζουν ακριβώς ποια είναι η κάθε ουσία που αναφέρεται στα συστατικά και κατά πόσο ανήκει σε συντηρητικά ή όχι» προσθέτει.
Βιολογικά
Για τον κ. Δημοσθενόπουλο «τα βιολογικά τρόφιμα αποτελούν μια επιστροφή σε πιο υγιεινή και ασφαλή διατροφή, αν και παραμένουν αρκετά ακριβά ακόμη και δύσκολα δίνουν από μόνα τους ολοκληρωμένη πρόταση αποφυγής των συντηρητικών». Οπως σημειώνει ο διαιτολόγος «η αναγραφή των συστατικών των τροφίμων στις ετικέτες και της Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης που αναφέρεται στην ποσότητα ενός συντηρητικού που καθορίζει την επικινδυνότητα των συντηρητικών, είναι υπέρ του καταναλωτή».
Στο μπάνιο
Και καλά... φάγαμε. Ακολουθεί το μπάνιο όπου συνήθως φυλάμε τα καθαριστικά και τα οποία όπως λέει ο κ. Δανιηλίδης «καλύτερα να φυλάσσονται σε κάποια αποθήκη του σπιτιού ή στο μπαλκόνι, προς αποφυγήν παρατεταμένης ή κατά λάθος επαφής που μπορεί να προκαλέσει δερματικές αλλεργίες». Οσο για την οδοντόβουρτσα που χρησιμοποιούμε εκεί, αυτή σύμφωνα με τον οδοντίατρο Δημήτρη Κώττη πρέπει να την αφήνουμε όρθια στο ποτηράκι της και χωρίς πλαστικά καπάκια τα οποία ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων».
*
Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου