.

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017


Εξωγαλαξιακοί "μετανάστες": Είμαστε φτιαγμένοι από αστέρια - στ' αλήθεια! 
   Τα μισά από τα άτομα που περιέχονται στο σώμα μας σχηματίσθηκαν κάπου πολύ μακρύτερα από το δικό μας γαλαξία...
 απόδοση: DK R*
  Σχεδόν τα μισά άτομα που απαρτίζουν το ανθρώπινο σώμα σχηματίστηκαν κάπου μακρύτερα από τη (γνωστή ως) Γαλακτική οδό - το Γαλαξία της γειτονιάς μας, "δυναμικότητας 200-400 εκατομμυρίων αστέρων - και ταξίδεψαν στο ηλιακό μας σύστημα με διαγαλαξιακούς ανέμους, αποτέλεσμα εκρήξεων γιγάντιων αστέρων.
  Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν αστρονόμοι προκύπτει από εξομοιώσεις που πραγματοποιήθηκαν για να "αποκαλυφθεί" η διαδιακασία με την οποία οι γαλαξίες μεγαλώνουν (ηλικιακά), προσλαμβάνοντας τεράστιες ποσότητες ύλης που εκτοξεύονται από γειτονικούς γαλαξίες
όταν αστέρες εκρήγνυνται στο τέλος της δικής τους ζωής.
  Οι τεράστιας ισχύος εκρήξεις των υπερ-καινοφανών αστέρων (supernova) απελευθερώνουν τρισεκατομμύρια τόννους ατόμων στο διάστημα με τόση "επιθετικότητα" και ισχύ που τους επιτρέπει να δραπετεύουν τελικά από τις βαρυτικές δυνάμεις των γαλαξιών στους οποίους βρίσκονται και κινούνται προς μεγαλύτερους γειτονικούς γαλαξίες μέσα σε τεράστια νεφελώματα που ταξιδεύουν με εκατοντάδες χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.
  Είναι γνωστό, εδώ και καιρό πως τα στοιχεία που μετασχηματίζονται σε αστέρια μπορούν να ταξιδεύουν από τον ένα γαλαξία στον άλλον, αλλά τα τελευταία δεδομένα αποκαλύπτουν πως το μισό περίπου της ύλης της Γαλακτικής Οδού έχει έρθει από μικρότερους γειτονικούς γαλαξίες. Ένα μεγάλο μέρος του Υδρογόνου και του Ηλίου που καταλήγει στους γαλαξίες δημιουργεί τα νέα αστέρια, την ίδια στιγμή που βαρυτερα στοιχεία που επίσης δημιουργούν αστέρια γίνονται η πρώτη ύλη για τη σύσταση κομητών, πλανητών και ζωής.

Η δική μας θέση στο σύμπαν 
  "Η επιστήμη είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην προσπάθεια μας να βρούμε τη δική μας θέση στο σύμπαν - κατά μιαν έννοια είμαστε εξωγαλακτικοί επισκεπτες ή αλλιώς, μετανάστες σε ότι ονομάζουμε 'δικό μας' γαλαξια" είπε ο Daniel Anglés-Alcázar, αστρονόμος στο πανεπιστήμιο Northwestern στο Evanston του Illinois.
This image shows M81 (bottom right) and M82 (upper left), a pair of nearby galaxies where “intergalactic transfer” may be happening. Gas ejected by supernova explosions in M82 can travel through space and eventually contribute to the growth of M81. Photograph: Fred Herrmann, 2014
  Ερευνητές μπορούν πλέον να 'τρέξουν' εξομοιώσεις υπερυπολογιστών που μας δείχνουν τι συμβαίνει όταν οι γαλαξίες εξελίσσονται κατά τη διάρκεια δισεκσατομμυρίων ετών. Παρατήρησαν πως καθώς τα αστέρια εκρήγνυνταν στους μικρότερους γαλαξίες, από τις εκρήξεις προέκυπταν νέφη στοιχείων που έπεφταν στους μεγαλύτερους γειτονικούς γαλαξίες. Η Γαλακτική Οδός απορροφά εξωγαλακτική ύλη ισόποση με έναν ήλιο ετησίως.
  "Είναι εκπληκτικο το ότι οι γαλακτικοί άνεμοι συνεισφέρουν πολύ περισσότερη ύλη απ' όσο νομίζαμε - αναφορικά με την έρευνα της εξέλιξης των γαλαξιών, είμαστε ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα" προσθέτει ο Anglés-Alcázar."Πρόκειται για ένα νέο 'μοντέλο' ανάπτυξης γαλαξιών που δεν το είχαμε καν σκεφτεί μέχρι σήμερα".

Από που προέρχεται η ύλη που δημιούργησε τη δική μας...ύλη;
  Οι εξομοιώσεις έδειξαν πως τα στοιχεία που μεταφέρονται με τους γαλαξιακούς ανέμους μπορουν να ταξιδέψουν ένα εκατομμύριο έτη φωτός πριν καταλήξουν σε ένα νέο γαλαξία, σύμφωνα με αναφορά που δημοσιεύθηκε στο Monthly Notices της Royal Astronomical Society. Ο Claude-André Faucher-Giguère, αστρονόμος της ίδιας ερευνητικής ομάδας, επεσήμανε πως πριν από αυτές τις νέες εξομοιώσεις, πιστεύαμε πως οι γαλαξίες αναπτύχθηκαν απορροφώντας υλικό που προήλθε ή περίσσεψε από τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang. "Η μεγάλη έκπληξη ήταν ότι το μισό από τα άτομα που κατέληξαν στη δική μας γαλαξιακή γειτονιά έφθασε κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίο οι γαλαξίες προήλθαν από άλλους γαλαξίες και μας δίνει μια αίσθηση του πως μπορεί να προερχόμαστε από πολύ μακρινές 'γωνίες' του σύμπαντος".
  Επιστήμονες που χρησιμοποιούν υπολογιστές που, με τη σειρά τους δημιουργούν τρισδιάστατα μοντέλα γαλαξιών, παρατηρούν την εξέλιξη τους σε μια επιταχυνόμενη μορφή, από τη στιγμή της γέννησης τους έως τη σημερινή μέρα. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας μπορούν να δείξουν αν ένας γαλαξίας δημιουργήθηκε από ύλη που προυπήρχε στο γαλαξία ή προήλθε από τεράστια αέρια νέφη που έπεσαν από γειτονικούς γαλαξίες.
  Οι εξομοιώσεις έδειξαν επίσης πως οι πιο ισχυροί διαγαλαξιακοί άνεμοι έρχονται από μεγαλύτερους γαλαξίες γιατί αυτοί οι γαλαξίες είναι ο τόπος όπου τα άστρα εκρήγνυνται- την ιδια στιγμή που ένα μέρος ύλης πρέπει να κινηθεί ταχύτερα για να δραπετεύσει από τη βαρυτική έλξη του γαλαξία. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της ύλης δε φθάνει τελικά την απαιτούμενη ταχύτητα και απλά πέφτει στον γαλαξία στον οποίο δημιουργείται ένας υπερκαινοφανής αστέρας.

Η καταγωγή μας
  "Η καταγωγή μας είναι πολύ λιγότερο 'τοπική' από όσο πιστεύαμε" λέει ο Faucher-Giguère."Αυτή η μελέτη μας δίνει την αίσθηση ότι τα τα πάντα γύρω μας είναι συνδεδεμένα με αντικείμενα που βρίσκονται πολύ μακριά στον ουρανό". .


* www.theguardian.com
   Ιan Sample - Science editor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου