Mουσική: κλειδί για την εξέλιξη της αντίληψης, της ευφυϊας, της προσωπικότητας - έρευνες αποδεικνύουν τη θετική επίδραση της μουσικής στην ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων.
Ο Daniel Mullensiefen* δε γνωρίζει σε ποιό βαθμό το νεανικό παίξιμο κιθάρας στο οποίο επιδίδεται όποτε βρίσκει χρόνο, έχει επηρεάσει την πνευματική του εξέλιξη, αλλά γνωρίζει τουλάχιστον ένα πράγμα:"Η μουσική με κάνει πιο ευτυχισμένο και πιο ικανοποιημένο".
Ο μουσικός ψυχολόγος από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου είναι ένας από τους πλέον ειδικούς
αναφορικά με τη διερεύνηση της επίδρασης της μουσικής στον άνθρωπο. Ανακάλυψε και εξέλιξε ένα τεστ για να μετρήσει τη μουσικότητα (ή την έφεση στη μουσική):το δείκτη Μουσικής Επιτήδευσης Goldsmith, ο οποίος έχει μετατραπεί σε βασικό εργαλείο στην έρευνα της μουσικής.
Daniel Mullensiefen (pic by Campaign) |
Έγινε επίσης γνωστός για την έρευνα, μέσω προγραμμάτων σε υπολογιστές, των "ρυθμίσεων" και των έμφυτων μουσικών ικανοτήτων που μπορεί να εντοπίζονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ο καθηγητής αυτή τη στιγμή προσπαθεί να ανακαλύψει πως η ενασχόληση με τη μουσική διαμορφώνει τα παιδιά αλλά και τους έφηβους - την προσωπικότητα τους, την ευστροφία και τις κοινωνικές τους ικανότητες.
"Σκοπεύουμε να ξοδέψουμε τουλάχιστον 5 χρόνια παρατηρώντας τη φυσική εξέλιξη για παιδιά ηλικίας 5 χρόνων και άνω. Η μουσική εκπαιδεύει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την αντίληψη- βοηθά το παιδί στη συνολική του εξέλιξη" υποστηρίζει ο μουσικός ερευνητής. Πάνω απ' όλα, η μουσική είναι διασκέδαση και κάπως έτσι θα έπρεπε να τη βλέπουμε - να κάνουμε μουσική για χάρη της μουσικής και μόνο, διότι σύμφωνα με το Mullensiefen "η μουσική δεν είναι ανταγωνιστικό σπορ"
cut: χρησιμοποιήθηκε υλικό από συνέντευξη του Daniel Mullensiefen στην Kristin Huttmann για λογαριασμό του Humboldt Kosmos (Research - Diplomacy - Internationallity) Magazine, No 106/2016
Ο Daniel Mullensiefen, καθηγητής στο Κολλέγιο Goldsmith του πανεπιστημίου του Λονδίνου, έχει κερδίσει το βραβείο Anneliese Maier Research και είναι συνεργάτης του Hanover University of Music, Drama and the Media.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου