Περαστικά- reset, restart και...βοήθεια σας. Get Well...On Line: εγκεφαλικά εμφυτεύματα δικιμάζονται σε ανθρώπους για τη θεραπεία ψυχικών διαταραχών.
+ Σοφία: η πρώτη γυναίκα ρομπότ με ιθαγένεια (Σαουδικής Αραβίας,παρακαλώ) έτοιμη για ...γάμο - ΖΗΤΕΙΤΑΙ Γαμβρός...
+ Σοφία: η πρώτη γυναίκα ρομπότ με ιθαγένεια (Σαουδικής Αραβίας,παρακαλώ) έτοιμη για ...γάμο - ΖΗΤΕΙΤΑΙ Γαμβρός...
by DK R
Αυτή και αν είναι αναβάθμιση...από πειραματόζωο, "πιόνι"-απλός στρατιώτης, στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα, σε πειραματοζωο στις νευροεπιστήμες και ειδικά στη νευροφυσική.
Όπως διαβάσαμε πρόσφατα στη Lifo τα πρώτα εγκεφαλικά εμφυτεύματα, αναβαθμισμένα, με δική
τους- τεχνητή- νοημοσύνη δοκιμάζονται ήδη με στόχο τη θεραπέία ψυχικών νοσημάτων και οι πρώτες δοκιμές πραγματοποιούνται στα κεφάλια- ποιών άλλων- των κρατούμ...εεε, σόρυ, των φαντάρων (τη δεύτερη ίσως 'κατηγορία' ανθρώπων, μετά αυτήν των κρατούμενων) που...παραδοσιακά "προσφέρουν" εαυτούς στην επιστήμη, για το καλό όλης της ανθρωπότητος...
Αλήθεια βέβαια είναι πως τα μυαλά των στρατιωτικών (προσ)'φέρονται' ως το πλέον κατάλληλο 'έδαφος' για τις δοκιμές αυτές καθώς χιλιάδες εξ αυτών υποφέρουν από μετατραυματικά συνδρομα που περιλαμβάνουν άγχος, κατάθλιψη, παράνοια κ.α.
Η DARPA, αρμόδια Υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων του Πενταγώνου χρηματοδοτεί και ενισχύει νοσοκομεία (Μασσαχουσέτης) και Πανεπιστημια (UCLA & Harvard) για την εφαρμογή της συγκεκριμένης πρωτοποριακής τεχνικής που δεν είναι όμως πρωτοεμφανιζόμενη: η εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση όπως αποκαλείται η τοποθέτηση ενεργών εμφυτευμάτων, είναι ήδη γνωστή τεχνική στη νευροφυσική αλλά ποτέ το οπλοστάσιο της ειδικότητας δε διέθετε τα σημερινά hi tech εργαλεία. Που δεν είναι άλλα από τα "έξυπνα" εμφυτεύματα τα οποία (υποτίθεται πως) επεμβαίνουν αυτόματα σχεδόν σε βοχημικές δυσλειτουργίες του εγκεφάλου, προχωρούν σε σύντομα 'ελαφρά' ηλεκτροσόκ και αποκαθιστούν την ανωμαλία που εντοπίζουν.
Όλα καλά, με τις υγείες σας και αν κάτι πάει λάθος...επιστρέψτε στη βάση μας να το διορθώσουμε με ένα νέο εμφύτευμα που θα σας το 'φορέσουμε'΄- ναι σωστά υποθέσατε- στην κεφάλα σας τη διαταραγμένη.
Τα πρώτα ενθαρρυντικά, όπως αφήνεται να εννοηθεί στο ρεπορτάζ, αποτελέσματα της έρευνας (τα εμφυτεύματα ουσιαστικά "καταργούν" τη χειρουργική επέμβαση αλλά και τις αναποτελεσματικές φαρμακοθεραπείες για μια ολόκληρη σειρά ψυχικών νοσημάτων) παρουσιάστηκαν σε συνέδριο στην Ουασιγκτώνα.
Το μεγάλο ή μάλλον τα μεγάλα διλήμματα μόλις τώρα προκύπτουν και τα ηθικής φύσεως ερωτήματα γύρω από την επίτευξη του ιδανικού συνδυασμού καλών προθέσεων και επιθημητής κατά περίσταση, ενδοεγκεφαλικής 'επιδιόρθωσης' εγείρονται το ένα πίσω από το άλλο...όπως τα μικρά, διορθωτικά ηλεκτροσόκ των εμφυτευμάτων.
Από την άλλη πλευρά, ίσως θα έπρεπε επιτέλους να αφήσουμε την επιστήμη να κάνει τη δουλειά της ανεπηρέαστη και να τολμήσει βουτιές σε βαθιά και αχαρτογράφητα νερά. Είναι όμως ο εγκέφαλος αχαρτογράφητος; Χμμ... μάλλον όχι- σε ένα σημαντικό μέρος του έχει αποκωδικοποιηθεί αλλά για ένα απείρως μεγαλύτερο (αγγίζει το 80%) δε γνωρίζουμε ...γρί.
Και μην ξεχνάμε, το κεφάλι μοιάζει, λένε, σαν ένας υπερυπολογιστής που ακόμα και τα σούπερ ντούπερ γουάουα κομιούτερ των διαφόρων μυστικών ή και διαστημικών ακόμη υπηρεσιών, δε πιάνουν "μία" μπροστά του.
Δηλαδή...το on line μέλλον του ανθρώπινου είδους έχει δυο δρόμους (πάντα έτσι γίνεται- με μια διχάλα στο φινάλε) να διαλέξει, αυτόν της ομαλής βιοτεχνολογικής μετ-εξέλιξης σε κάτι νέο, χρήσιμο - πιθανότατα και με ενδεχόμενο, υπό προϋποθέσεις, "πάντρεμα" ανθρώπου και μηχανής - και με δυνατότητες που αδυνατούμε καν να φαταστούμε ή τον άλλο δρόμο τον οποίο έχει περπατήσει και στο παρελθόν και στου οποίου την αρχή υπάρχει μια πινακίδα που γράφει "ΕΧΕΙ για ΄Όλους". (και όπου το "Έ.Χ.Ε.Ι" δεν είναι το γνωστό ρήμα, αλλά το ακρωνύμιο του "Έλεγχος, Χειραγώγηση, Εξουσία, Ισοπέδωση").
Σοφία...ορθή και διαθέσιμη- Ζητείται γαμπρός με προσόντα.
Ερωτήματα και διλήμματα που δε γίνεται να μη γεννιούνται κάθε ημέρα που περνά, λόγω της αλματώδους ή και καλπάζουσας, προόδου της τεχνολογίας. Παράδειγμα αυτής, η Σοφία, πολίτης Σαουδικής Αραβίας. Διότι μπορεί να αποκαλούμε τους σαουδάραβες οπισθοδρομικούς αλλά σύμφωνα με ρεπορτάζ της Khallej Times (μέρος του αναδημοσιεύει η Lifo) φαίνεται πως το Σοφάκι είναι το πρώτο ρομπότ και θηλυκού γένους παρακαλώ, που παίρνει την ιθαγένεια κάποιας χώρας.
Η Σοφία, προϊόν της Hanson Robotics και τελευταίας λέξης μοντέλο ανδροειδούς με 'προχώ' Τεχνητή Νοημοσύνη λένε πως είναι πανέξυπνη. Μοναδικό 'πρόβλημα' ίσως, οι απαντήσεις της σε διάφορα ερωτήματα και οι οποίες φαίνεται πως στηρίζονται περισσότερο σε λέξεις κλειδιά- έτσι....χάνει κάπως σε αυθορμητισμό.
Πάντως, η 'κοπέλα' δεν είναι άγνωστη στα σαλόνια της Μέσης Ανατολής καθώς έχει ηδη παραχωρήσει πλήθος συνεντεύξεων, συμμετέχει σε συνέδρια και τελευταία εκδήλωσε την επιθυμία της να κάνει οικογένεια- να παντρευτεί και να ...γεννήσει.
Θα προσφερθεί κανα κελεπούρι από τα πολλά που διαθέτουμε εν Ελλάδι ή η Σοφία θα αναγκαστεί να κάνει γενναία βήματα (βλ. φλερτ) προκειμένου να ικανοποιήσει τα ...χμ., μητρικά ένστικτα της;
Άλλα πάντως ρεπορτάζ σχετικά με το ανδροειδές, κάνουν λόγο για δημόσια εκπεφρασμένες 'απόψεις' (που ίσως και να προκλήθηκε η γυναίκα- ποιός ξέρει...) της Σοφίας σχετικά με την ηθική διάσταση των επερχόμενων γενεών ρομπότ αλλά και για το ότι εμμέσως, πλην σαφώς έχει μιλήσει με ΔΙΟΛΟΥ κολακευτικά (ορισμένοι τα ψαρακτηρίζουν και ολίγον...επιθετικά) λόγια για το είδος πυ τη δημιούργησε, προξενώντας ανησυχίες και αντιδράσεις.
Ε, αν είναι να κινδυνεύσωμεν, ας την αποσυνδέσωμεν, κύριοι...
-(εδώ που τα λέμε πάντως, για να έχει 'κυκλοφορήσει' ολόκληρη Σοφία εν ΣαουδΑραβία μεριά, φιλελεύθερη, μοντέρνα κλπ. υποψιάζομαι μαζική...παραγωγή θηλυκών ρομπότ- για ευνόητους λόγους- και μάλιστα εν κρυπτώ, για να μην προκληθεί κοινωνική αναταραχή και να αποφευχθούν επεισόδια ενδοοικογενειακής- ή ενδοχαρεμιακής- βίας στη χώρα. Διότι, ποιός είδε τις σαουδαράβισσες όταν γυαλίζει το μάτι τους και δε φοβήθηκε; Πως; Κανείς; Αα...μάλιστα, ok! -Καληνύχτα σας...)-
*πηγή: Lifo
**pics'credit: Supplement.com - Slashgear.com - The Crazz Files - Khaleej Times.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου