Οι πρόσφυγες που ΔΕΝ γνωρίζουμε: επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, ερευνητές. - Στην Ευρώπη τους αξιοποιούν...εδώ απλά...προαυλίζονται στα κέντρα "φιλοξενίας".*
Πρόσφυγες. Για τους περισσότερους δεν είναι παρά λαθρομετανάστες, παράνομοι, επικίνδυνοι, φορτωμένοι με ευρώ που εκμεταλλεύονται τη δική μας πατρίδα, αυτοί που "θα μας πάρουν τις δουλειές..." και "μας πήραν τα επιδόματα...όπως κάνουν και όπου αλλού πηγαίνουν..." κλπ κλπ. Αυτά δεν ακούμε πιο συχνά;
Και να σκεφτεί κανείς πως όταν ένας έλληνας σήμερα μεταναστεύσει σε Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία
ή ΄οπουδήποτε αλλού είναι "πρώτος μάγκας..." που "...αναγνωρίστηκε- εδώ το κράτος ειναι μπουρδέλο...". Η γνωστή "αποθέωση" οιασδήποτε χώρας (ή και κοινωνίας) που επιβραβεύει εμάς. Μόνον εμάς- οι άλλοι είναι για καταυλισμούς η για... επαναπροώθηση.
Στερεότυπα, στερεότυπα και ακόμη περισσότερα στερεότυπα για ανθρώπους που στη συντριπτική τους πλειοψηφία διώχθηκαν από τις πατρίδες τους ή αυτο-εξορίστηκαν μη μπορώνταας να αντέξουν την πολιτική διακρίσεων, τον κίνδυνο φυλάκισης, την καταστροφή της περιουσίας τους, του σπιτιού τους, της δουλειάς τους.
Στις χώρες υποδοχής όμως, τα στερεότυπα αυτά λειτουργούν ως μια ιδιαίτερα βολική δικαιολογία για όλους: για τις κυβερνήσεις, για τους εργοδότες, για τους εργαζόμενους αλλά και για τους λιγότερο τυχερούς πολίτες. Ο πρόσφυγας φταίει για (σχεδόν) όλα τα στραβά κι ανάποδα, πολύ απλά γιατί δεν τον γνωρίζουμε. Τουλάχιστον όσο ίσως θα έπρεπε.
Πόσοι στ' αλήθεια έχουμε σκεφτεί το υπόβαθρο όλων αυτών των ανθρώπων, το παρελθόν τους, τις δυνατότητες τους; Μάλλον ελάχιστοι.
Ένα νέο ρεύμα που κυοφορεί την ελπίδα.
Αυτό το κλίμα που εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη, επιχειρεί να αναστρέψει ένα παγκόσμιο δίκτυο φορέων- ερευνητικών ιδρυμάτων, πανεπιστημίων κ.α. - το Scholars At Risk (Aκαδημαϊκοί σε Κίνδυνο), αποτελείται από περισσότερα από 400 πανεπιστήμια σε 39 χώρες τα οποία συννεργάζονται για να προστατέψουν κατ'αρχήν τους απειλούμενους ερευνητές και επιστημονες και στη συνέχεια να τους προωθήσει σε θέσεις ανάλογες των προσόντων τους.
Οι συνεργαζόμενοι φορείς παρέχουν επίσης βοήθεια ποικίλης μορφής στις οικογένειες των συγκεκριμένων προσφύγων.
Οι πλέον δραστήριοι φορείς αποδεικνύονται τα πανεπιστήμια που λειτουργούν παράλληλα και ως ένα είδος ασύλου- για να μην αναφέρουμε την ενσωμάτωωση των προσφύγων στις ακαδημαϊκές κοινότητες οι οποίες είναι σαφώς πιο ανεκτικές, αλλά όχι μόνο: ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα πάντοτε θα αξιοποιήσει κάθε παρουσία έτσι ώστε να επωφεληθεί από τις γνώσεις και τις δυνατότητες ενός επιστήμονα από έναν άλλο κόσμο, από μιαν άλλη κοινωνία.
Το ρεύμα αυτό έχει ιδιαίτερη ανάπτυξη στη Γερρμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ολλανδία, στη Σουηδία, στην Ελβετία, στη Γαλλία, στη Νορβηγία... και αλλού. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δυο τελευταία χρόνια οι 6 στους 10 πρόσφυγες κατέληξαν σε ευρωπαϊκές χώρες και οι 4 στους 10 φθάνουν στις ΗΠΑ.
Οι περισσότεροι πρόσφυγες που καταγράφηκαν μέσω του συγκεκριμένου δικτύου, κατάγονται από τη Μέση Ανατολή, την Υποσαχάρια Αφρική, την Κεντρική, Νότια και Ανατολική Ασία, τη Νότια Αμερική αλλά και την ανατολική Ευρώπη και έχπυν φθάσει, στην πλειοψηφία τους, στην Ευρώπη από τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν, την Τουρκία και την Αιθιοπία.
Οι αναμνήσεις τους από την πρόσφατη ζωή στις πατρίδες τους είναι γεμάτες από δράματα που οφείλονται σε διώξεις και σε καταστροφές από πολέμους. Οι πρώτες αιτίες προσφυγιάς γιαα αυτούς τους ανθρώπους είναι κατά σειρά η απειλή κατά της ζωής, η απειλή της σύλληψης, το γενικό ρισκο, παρενοχλήσεις και διώξεις κ.α.
Ότι ακούμε και στη χώρα μας δηλαδή αλλά - πολλοί από εμάς- αρνούμαστε να δεχθούμε ή έστω να εμβαθύνουμε στις προσωπικές τους ιστορίες για να ανακαλύψουμε το δρόμο εκείνο- "διπλής" κατεύθυνσης- που θα οδηγήσει στο όφελος για αμφότερες τις πλευρές, αφού όπως δείχνουν και τα στατιστικά στοιχεία του δικτύου, ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων έχουν επιστημονικό υπόβαθρο στις Κοινωωνικες Επιστήμες, στις Τέχνες, στη Νομική, στην Ιατρική και τη Δημόσια Υγεία, στα Μαθηματικά και Πληροφορική, στη Δημοσιογραφία, στις Οικονομικές Επιστήμες κ.α.
Για την ιστορία, οι περισσότεροι πρόσφυγες- πτυχιούχοι ή επιστήμονες , το τελευταίο χρονικό διάστημα απορροφούνται κυρίως σε Αγγλία και Γερμανία, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία.
Δημήτρης Ρουτσώνης
Χρήσιμες διευθύνσεις στο internet
*παραθέτουμε διαδικτυακές διευθύνσεις φορέων αρωγής/επαγγελματικής αποκατάστασης όπου οι πρόσφυγες (ειδικότερα πτυχιούχοι, επιστήμονες ή ερευνητές) μπορούν να απευθύνονται.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- jamiya.org. Σύνδεση Σύριων ακαδημαϊκών με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια
- kiron.ngo. Παροχή εκπαίδευσης και εξειδίκευσης μέσω διαδικτύου προσαρμοσμένη στην προετοιμασία για είσοδο σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια
- chance-for-science.de. Πλατφόρμα σύνδεσης προσφύγων με γερμανικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα
- science4refugees. Εύρεση εργασίας για πρόσφυγες εν κινδύνω
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------*Oργανισμοί υποστήριξης προσφύγων - Προγράμματα.
- Integra Programme (+ Welcome Programme)- Γερμανία. Παροχή υποτροφιών κ.α.
- Philipp Schwartz Initiative by Humbolt Foundation - Γερμανία. Υιοθέτηση στρατηγικών για ποικίλης μορφής βοήθεια σε πρόσφυγες που διατρέχουν κίνδυνο
- HOPES Programme - Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποστήριξη Σύριων προσφύγων που αναζητούν πανεπιστημιακές θέσεις στην Τουρκία ή στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
- Scholar Rescue Fund - Παγκόσμιο Δίκτυο συνεργαζόμενο με πανεπιστήμια
- CARA (Council for At-Risk Academics) - Παγκόσμιο Δίκτυο, εύρεση εργασίας κυριως στην Αγγλία αλλά και αλλού.
* πηγή: Ηumboldt Kosmos (Research-Diplomacy-Internationality) No 106/2016
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------**picturescredits: efsyn.gr - Οικολογική Kίνηση Θεσσαλονίκης - ert.gr
* Dedicated to Pavlos.*
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου