ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΨΟΦΑ!
Ο ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ ΤΟΥ SPD ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΓΕΤΩΝΩΝ
Πριν από αρκετά χρόνια, πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, συνάντησα στο πλαίσιο ενός οικονομικού συνεδρίου στην Αθήνα, έναν παλαίμαχο Γερμανό πολιτικό αξιωματούχο, ο οποίος στα νιάτα του είχε χρηματίσει σύμβουλος του Καγκελαρίου Βίλυ Μπράντ σε θέματα νεολαίας και
ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ ΤΟΥ SPD ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΓΕΤΩΝΩΝ
ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Όταν τον συνάντησα στην Αθήνα, ο Γερμανός πρώην αξιωματούχος ήταν πλέον σύμβουλος επιχειρήσεων και διεθνών οργανισμών και με αυτή την ιδιότητά του είχε έρθει να μιλήσει στην Αθήνα. Στο περιθώριο του συνεδρίου είχαμε την ευκαιρία να τα πούμε λίγο κυρίως για την επανένωση της Γερμανίας, το καπιταλιστικό μοντέλο ανάπτυξης (του οποίου αν και Σοσιαλδημοκράτης ο ίδιος ήταν ένθερμος οπαδός), το κομματικό σύστημα στη Γερμανία κ.ά.
Από τα πολλά που είπαμε μου είχε κάνει εντύπωση η κάπως ρηξικέλευθη άποψή του για το SPD, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας το οποίο ήταν τότε το μεγαλύτερο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Ευρώπης, το παλαιότερο επίσης, ένας ακρογωνιαίος λίθος του γερμανικού πολιτικού συστήματος.
«Το SPD είναι το ‘θερμόμετρο’ της Γερμανίας» μου είχε πει, «είναι το κόμμα που μας δείχνει αν η χώρα είναι καλά ή όχι. Όταν το ποσοστό του είναι υψηλό, όταν το θερμόμετρο ‘καίει’ δηλαδή, είναι σημάδι οικονομικής ευρωστίας, εργασιακής ειρήνης, κοινωνικής ηρεμίας, είναι ένας δείκτης ανάπτυξης του γερμανικούς έθνους. Αντίθετα όταν πέφτει, κάτι κακό συμβαίνει ή πρόκειται να συμβεί στη χώρα, είναι σημάδι ‘ανωμαλίας’ του πολιτικοκοινωνικού πλέγματος. Επικρατεί ψύχος».
Ένας καθηγητής μου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, από αυτούς που είχαν την τύχη να σπουδάσουν τη δεκαετία του 1970 στη Δυτική Γερμανία και να έρθουν σε επαφή με τρομερά φιλοσοφικά ρεύματα, κορυφαίες κοινωνιολογικές σχολές (π.χ. Σχολή της Φρανκφούρτης) και να γνωρίσουν από κοντά γίγαντες της ευρωπαϊκής σκέψης όπως π.χ. ο Γιούργκεν Χάμπερμας, θυμάμαι πως μας έλεγε ότι «το SPD είναι ένα τάνκερ, προορισμένο να μεταφέρει μεγάλα φορτία σε τεράστιες αποστάσεις κι όχι να κάνει μανούβρες σε μικρά λιμάνια. Γι’ αυτό, είναι τα μικρά κόμματα όπως π.χ. οι Πράσινοι που ανακαλύπτουν και αναδεικνύουν κοινωνικές θεματολογίες – αυτή είναι η ‘κίνηση στα μικρά λιμάνια’- και στη συνέχεια ως μαούνες ’καθοδηγούν’ τα μεγάλα κόμματα προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, για να κινηθούν με ασφάλεια»
.
Προσπαθώ να καταλάβω σήμερα τι ακριβώς συμβαίνει και για ποιους λόγους το SPD βυθίζεται στην ανυποληψία και την απαξίωση του γερμανικού εκλογικού σώματος. Γιατί ψηφίζεται αποκλειστικά και μόνο στην καλοζωισμένη βορειοδυτική Γερμανία και …πατώνει με αστεία ποσοστά πολύ κάτω του 20% στις φτωχότερες περιοχές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Προσπαθώ να καταλάβω αν το …τάνκερ προσάραξε στα αβαθή της γερμανικής πολιτικής πραγματικότητας ή αν επικρατεί πολιτικό ψύχος τέτοιο που έχει κοκαλώσει τους ψηφοφόρους και την ηγεσία του.
Μάλλον έχει δίκιο ο πρώτος: το απελπιστικά χαμηλό ποσοστό του SPD, δεν συνοδεύτηκε όπως θα περίμενε κανείς με μια εκλογική εκτόξευση των ιστορικών αντιπάλων τους, των Χριστιανοδημοκρατών, αλλά αντίθετα με μια εκτόξευση ρατσιστικών και φοβικών αντιλήψεων που εκφράζει η Εναλλακτική Για τη Γερμανία, το νεοσύστατο κόμμα που έχει αντιπρόεδρο μια … λεσβία που τα έχει με μια γκόμενα από τη Σρι Λάνκα (έλα μουνί στον τόπο σου…)
Η Γερμανία έχει υποθερμία και αρρωσταίνει…
Όπως αρρώστησε η Γαλλία με το αδιανόητο ποσοστό της ακροδεξιάς, όπως αρρώστησε η Ελλάδα με τους χιτλερικούς μπαγλαμάδες της Χρυσής Αυγής, όπως αρρώστησε η Ολλανδία όπου η ακροδεξιά είναι δεύτερη δύναμη με 13%, όπως αρρώστησαν τα κράτη της Βαλτικής και της Κεντρικής Ευρώπης όπου η ακροδεξιά είτε συγκυβερνάει είτε βιάζεται να το κάνει.
Η δύση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας θα οδηγήσει την Ευρώπη σε μια άλλη εποχή, μια εποχή παγετώνων ίσως, όπου κάποιοι δεινόσαυροι μπορεί να χαθούν μια για πάντα ( να πάνε στο διάολο ο Ολάντ, οι Σημίτης, ο Θαπατέρο, ο Πρόντι και οι λοιποί της σοσιαλ-συμμορίας). Το ζήτημα είναι να μπορέσουμε να ζήσουμε εμείς για να χορέψουμε κάποτε, ελεύθεροι και ωραίοι στους πολιτικούς τάφους τους.
Θανάσης Αντωνίου
*pics'credit: newsit.com.cy - Capital - Fortune Greece - cnn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου