.

Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Αγγλία, Ολλανδία, τα κυριότερα κανάλια εταιρικών κεφαλαίων που κατευθύνονται σε φορολογικούς παραδείσους. - Το δεξί χέρι της φοροαποφυγής οι ισχυροί της Ευρώπης.
 www.theguardian.com -Daniel Boffrey(Brussels) - απόδοση; DK R

 * Καλύτερο δημόσιο στην Ευρώπη = πάταξη της εταιρικής φοροαποφυγής.

  
   Υπολογίζεται πως ένα 40% των επιχειρησιακών επενδύσεων που αποφεύγουν τους ελέγχους, περνούν πρώτα - πριν καταλήξουν σε φορολογικούς παραδείσους - μέσω Αγγλίας και Ολλανδίας, σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό 98 εταρειών.
   Τα δυο κράτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, βρίσκονται έτη φωτός μπροστά από τον υπόλοιπο κόσμο και προτιμούνται από τις εταιρείες εκείνες που εξερευνούν τους φορολογικούς παραδείσους για να 'προστατέψουν' τις επενδύσεις τους.
  Ειδικά η Ολλανδία ήταν ο ενδιάμεσος σταθμός για το 23% των επενδύσεων που κατέληξαν σε
κράτη με υψηλό δείκτη...φορολογικής προστασίας, όπως αποκαλύπτει ομαδική έρευνα στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Το Ηνωμενο Βασίλειο είχε ποσοστό 14%, η Ελβετία 6%, η Σιγκαπούρη 2% και η Ιρλανδία 1%.
   Κάθε χρόνο οι πολυεκατομμυριούχοι αποφεύγουν να πληρώσουν ένα ποσό που συνολικά ξεπερνά τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους, χρησιμοποιώντας τους φορολογικούς παραδείσους, ενω στις ΗΠΑ η α φοροαποφυγή από πολυεθνικές εταρείες εκτιμάται στα 130 δις τουλάχιστον.
   Οι ερευνητές αναφέρουν πως υπάρχουν ακόμη 24 χώρες - "πλυντήρια" ή αλλιώς οικονομικά κέντρα όπου το ξένο χρήμα αποθηκεύεται κατά ασφαλή, από τις φορολογικές αρχές, τρόπο.
   Από αυτές τις χώρες, οι 18 είχαν παρελθόν εξαρτημένης σχέσης με την Αγγλία - όπως τα νησιά Cayman, η Bermuda, τα Βρετανικά Κανάρια Νησιά και η Υερσέη. Η Αγγλία ειδικά θεωρείται μείζον κανάλι για επενδύσεις που κατευθύνονται στην Ευρώπη κκαι στα πρώην μέλη της Βρετανικής αυτοκρατορίας, όπως το Hong Kong ή η Υερσέη, αντανακλώντας τους ιστορικούς δεσμούς και τις φορολογικές ελαφρύνσεις που απολαμβάνουν μόνον εταιρείες που εδρεύουν στην Αγγλία.
   Η δε Ολλανδία, είναι πρωταρχική οδός για επενδύσεις που καταλήγουν σε Κύπρο και Bermuda, μεταξύ άλλων. Η Ελβετία πάλι, χρησιμοποιείται ως οδός για την Υερσέη και η Ιρλανδία είναι η 'στάση' για επενδύσεις που θα φτάσουν στο Λουξεμβούργο από αμερικάνικες και ιαπωνικές εταιρείες.
   Η κάθε μια από τις χώρες αυτές προσφέρουν και διαφορετικές υπηρεσίες, αναλόγως των στόχων: η Αγγλία είναι γεμάτη από γραφεία και funds και η Ολλανδία εξιδεικεύεται στα χαρτοφυλάκια.
   Αποτελέσματα μελέτης που αποτυπώνεται σε άρθρο ερευνητών της Ακαδημαϊκής Εφημερίδας Επιστημονικων Ερευνών (μετ.) δείχνουν πως η offshore οικονομία δεν είναι αποκλειστική 'μπίζνα' μόνο για εξωτικά, μακρινά, μικρά νησιά και χώρες όπως η Αγγλία και η Ολλανδία παίζουν έναν ιδιαίτερα κρίσιμο, αλλά καλά "κρυμμένο", ρόλο ως δίκτυα της υπεράκτιας οικονομίας, καθώς τα αντίστοιχα κεφάλαια οδεύουν προς τους φορολογικούς παραδείσους, επισημαίνει ο δόκτωρ Eelke Heemskerk, επικεφαλής της μελέτης.
   Όπως είπε “αναφορικά με το Brexit, έχουμε την Αγγλία να απειλεί, εκτός και αν πετύχει μια καλή συμφωνία, να αλλάξει και να γίνει πιο ελκυστική σε εταρείες που επιθυμούν να προστατέψουν τα χρήματα τους από φόρους..ε, λοιπόν, αυτό ήδη συμβαίνει - η δε Ολλανδία υποστηρίζει πως δε θα αφήσει την Αγγλία να μετατραπεί σε φορολογικό παράδεισο και αυτό γιατί δε θέλει να της πάρουν τη δουλειά"
                                        pics:alamy.com - afirimeno.gr - kefalokleidomata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου