pt. II: Ποιοί είναι οι κρυπτοΑναρχικοί; Είναι εφικτή μια Α-κρατικη οικονομία; *οι 2 όψεις της νέας ψηφιακής επανάστασης.
απόδοση/μετάφραση: DK R*
https://www.theguardian & (Jamie Bartlett) **
απόδοση/μετάφραση: DK R*
https://www.theguardian & (Jamie Bartlett) **
Πρόκειται για αντικρατικούς, φιλελεύθερους νέας γενιάς που εδώ και δυο δεκαετίες προθέρμαιναν ένα μάλλον απρόθυμο κοινό για τους κινδύνους ενός κόσμου, δικτυωμένου και συνδεδεμένου. Πιστεύουν πως η ψηφιακή τεχνολογία υπό την προϋπόθεση της χρήσης της κωδικοποίησης από τους πολίτες, είναι ο δρόμος προς μια ακρατική ουτοπία - από τη στιγμή που υποκαθιστά την κυβέρνηση, αποφεύγοντας παράλληλα τον συνεχή φορολογικό ή άλλου τύπου έλεγχο.
Οι κρυπτοΑναρχικοί κατασκευάζουν λογισμικά - κάτι σαν κωδικες πληροφορικής - που μπορούν να μας προστατεύσουν από διαδικτυακούς κινδύνους. Ο Ασάνζ για παράδειγμα ήταν ένα ενεργό μέλος του κρυπτοΑναρχικού κινήματος ακόμη και πριν από τα Wiki Leaks. Από σπασίκλες του σχολείου οι κρυπτοΑναρχικοί εξελίχθηκαν στους ανθρώπους που δημιουργούν και χειρίζονται την τεχνολογία που...χειρίζεται τον κόσμο μας!
Μπορείτε να τους βρείτε στην Παράλληλη Πόλη ( Parallel Polis ) στο κέντρο της Πράγας. Πρόκειται για ένα "διευθυντήριο", τα "κεντρικά γραφεία" της κρυπτο-Αναρχίας, της νέας τεχνολογίας αλλά και της νέας οικονομίας.
Εκεί, για παράδειγμα, διοργανώθηκε το Συνέδριο των Χάκερς στο οποίο παραβρέθηκαν και συμμμετείχαν κρυπροΑναρχικοί, χάκερς, φιλελεύθεροι της νέας γενιάς και οπαδοί του bitcoin από όλη την Ευρώπη. Το θέμα του συνεδρίου ήταν η Αποκέντρωση.
"Το εξουσιαστικό κράτος πρέπει να θεωρείται απαρχαιωμένο" αναγράφεται στο τυπωμένο πρόγραμμα."Η ανάδυση των συνεργατικών οικονομιών με πρότυπα που στηρίζονται στη διασπορά πληροφορίας, τα ψηφιακά συμβόλαια και τα κρυπτοσυναλλάγματα καθιστούν το ρόλο της κεντρικής κυβερνησης αχρείαστο".
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου η Παράλληλη Πόλις ήταν γεμάτη με 20άρηδες - 30άρηδες - την ίδια στιγμή, ο τρισδιάστατος (3D) εκτυπωτής που υπάρχει εκεί, "έφτυνε¨" δεκάδες ή κι εκατοντάδες καρτποστάλ με την εικόνα του Satoshi Nakamoto, του δημιουργού του bitcoin. Οι συζητήσεις που γίνονταν σε πηγαδάκια αφορούσαν το "νέο, ακρατικό κόσμο και πως μπορεί να το χτίσουμε", αρκετοί γελούσαν με ανέκδοτα για την "αναποτελεσματικότητα" ή τη "σαβούρα της κυβερνητικής πληροφορικής", τσεκάρανε νέες ασφαλείς και ανώνυμες εφαρμογές και βέβαια, μιλούσαν ακατάπαυστα για το bitcoin το οποίο "είναι 'ανώνυμο', ασφαλές, δύσκολο να εντοπιστεί ο κάτοχος του ή και να φορολογηθεί" αλλά και για κάτι ακόμη το οποίο αποκαλείται lockchain. Οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους επίσης μιλούσαν για τον Edward Snowden, τον αναμφισβήτητο ήρωα της νέας εποχής.
Photograph: Down the Deep, Dark Web/Zygote Films |
Οι Frank and Smuggler δυο γερμανοί κρυπτοαναρχικοί φορούσαν μάσκες στο πρόσωπο καθ'όλη τη διάρκεια του διημέρου φοβούμενοι την αναγνώριση μέσω της σχετικής τεχνολογίας.
Στην Παράλληλη Πόλη η κορώνα Τσεχίας δεν περνά. Το μόνο νόμισμα το οποίο ισχύει εκεί ( και με αυτό πληρώνεται και το προσωπικό ) είναι το bitcoin, το ψηφιακό χρήμα που "φορτώνεται" σε συγκεκριμένα, ειδικά ΑΤΜ σε μια πλαστική κάρτα με έναν κωδικό QR. Μόλις λοιπόν "φορτώσει" η κάρτα, μπορεί στη συνέχεια, με σκανάρισμα της να χρησιμοποιηθεί σε κάθε σας συναλλαγή εντός του κτηρίου: μπορείτε να αγοράσετε ότι θέλετε- από φαγητό έως δώρα ή ποτά.
Το bitcoin κάποτε ήταν...περίπου ισότιμο με 400τόσα ευρώ - σήμερα έχει "φτάσει" και έχει ίσως ξεπεράσει το διχίλιαρο, τη στιγμή που ένας καλός καφές εντός της Παράλληλης Πόλης θα σας κοστίσει πάνω από 25 ευρώ. Πριν από λίγα χρόνια, το συγκεκριμένο "νόμισμα" χρησιμοποιούνταν μόνο από τους κρυπτοΑναρχικούς, σήμερα όμως γίνεται δεκτό από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο αλλά και από έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό επιχειρήσεων ως νομότυπο συνάλλαγμα .
Σύμφωνα με τους θιασώτες της νέας οικονομίας, το bitcoin το οποίο σχεδιάστηκε από έναν κρυπτοαναρχικό προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας στη διαδικασία χρηματικού ανεφοδιασμού, είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό νόμισμα: είναι ένας νέος τρόπος χειρισμού της πληροφορίας και χρησιμοποιεί την lockchain η οποία είναι μια τεχνική που δημιουργεί μια μαζική, διανεμόμενη, ασφαλή τράπεζα/βάση δεδομένων (database) και όπου κανείς μπορεί να προσθέσει τα...δικά του αλλά (κανείς) δε μπορεί να σβήσει τίποτα, επειδή κανείς δεν ελέγχει τη συγκεκριμένη database!
Το όλο σύστημα, το οποίο πλέον ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις, τράπεζες και οικονομικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν για να επενδύσουν με bitcoin, ανοιγει το δρόμο για την αποθήκευση πληροφοριών ή απλά (μπορεί και) αποδεικνύει την κυριότητα περιουσιακών στοιχείων σε συνθήκες ύψιστης ασφάλειας - γι αυτό και έχει ξεχωριστή θέση στη λειτουργία των νέων επιχειρήσεων συνεργατικής οικονομίας.
Ορισμένοι δε διστάζουν να αποκαλέσουν το νέο αυτό σύστημα επαναστατικό οσο και το διαδίκτυο!
Η κρυπτοΑναρχία πάντως κατακτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς: ανθρώπους που αναζητούν την ασφάλεια στο διαδίκτυο ή on line. Και αν είναι (η κρυπτοΑναρχία) τα "καλά νέα" για τον απλό πολίτη-χρήστη της τεχνολογίας, ίσως κάποια στιγμή αποδειχθεί τα "άσχημα νέα" για τις κυβερνήσεις. Υπάρχει μια άποψη ( και πιθανότατα "προσφέρεται" και ένα νέο μονοπάτι) περί της ενδυνάμωσης του ατόμου σε βάρος του κράτους. Κύκλοι της αστυνομίας γκρινιάζουν για το ότι δε μπορούν να συναγωνιστούν τους νέους τρόπους και τύπους ψηφιακού και ηλεκτρονικού εγκλήματος, πιθανότατα λόγω της διάδοσης των ελεύθερα προσβάσιμων "εργαλείων" για τη δημιουργία των(encryption) κωδικών.
Έτσι, πληροφορίες κάθε είδους - μυστικά, δημιουργικό περιεχόμενο, παράνομες εικόνες - γίνονται όλο και πιο δύσκολο να ελεγχθούν και να αποκτηθούν. Για παράδειγμα, θεωρείται αρκετά εύκολο να αγοράσει κανείς στο dark net κρυμμένα sites τα οποία είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Ποιός άραγε ξέρει που μπορεί να οδηγήσει όλο αυτό το...πανηγύρι;
Ένας εκπρόσωπος αυτού που ονόμαζε "Bitnation" εξηγούσε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στην Πράλληλη Πόλη, πως ένα ολόκληρο έθνος μπορεί μια μέρα να λειτουργεί on line, αποκτώντας μέσω ενός αν-έλεγκτου και αλογόκριτου δικτύου όλες τις απαραίτητες δημόσιες υπηρεσίες τις οποίες θα έχουν συστήσει ιδιωτικά ομάδες πολιτών - και θα τις υποστηρίζουν αναλόγως.
Η ιδρυτής του Bitnation, Susanne Tarkowski Tempelhof, ελπίζει πως το νέο αυτο ψηφιακό έθνος κάποια μέρα θα αντικαταστήσει το έθνος-κράτος, θα απαλλαγούμε από τους γραφειοκράτες και ταυτοχρονα θα ξεκινήσει "ένας κόσμος από ένα σωρό ανταγωνιζόμενα ψηφιακά έθνη"
*Δημήτρης Ρουτσώνης (δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑ>>>>>> >>>rootsdoc@gmail.com **συγγραφέας του βιβλίου "Radicals"(εκδόσεις Penguin, 2017)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου